Duben – už tam nebudem. V Česku padaly teplotní rekordy

Denní teploty na třech stanicích v republice překročily pětadvacet stupňů Celsia, a čtvrtý dubnový den tak anuloval pranostiku „březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem“. Vůbec nejtepleji bylo v Karviné, kde chyběly dvě desetiny do šestadvaceti stupňů, na některých místech pak padly i stoleté teplotní rekordy.

Nejvyšší teplotu pro 4. duben zaznamenala čtveřice stanic s více než stoletou historií měření. Například v Českých Budějovicích-Rožnově dnes naměřili 24,1 stupně Celsia, tedy nejvíc za 132 let. Podobně tomu bylo i Opavě-Oticích, kde dnes stanovili nové maximum za 135 let historie měření.

Nejtepleji totiž bylo právě ve Slezsku. Více než 25 stupňů naměřili meteorologové kromě Karviné ještě v Bohumíně a v Ropici na Frýdecko-Místecku. Nezvykle teplo ale bylo i na dalších místech České republiky. „Celkem byl na 46 stanicích s dobou pozorování více než třicet let zaznamenán historicky nejvyšší údaj maximální denní teploty,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Rtuť může pokořit i středeční rekordy

A předpověď počasí avizuje, že by mohl padnout i rekord pro 5. duben. Ten až dosud držel rok 1946, kdy v Praze na Karlově naměřili 25,2 stupně. Podle mapy teplotních maxim je největší šance na 25 stupňů ve středních a východních Čechách, ale vyloučit se znovu nedá ani na Moravě a ve Slezsku.

Úterý totiž bude zřejmě nejteplejším dnem celého týdne; už ve středu mají teploty klesnout na šestnáct a na začátku víkendu dokonce jen na deset stupňů, a s poklesem teplot se přidá i oblačnost a srážky. Zatímco v úterý po obědě by ještě mělo svítit slunce nad východními dvěma třetinami země, ve středu už bude oblačno na většině území.

Teplotní výhled
Zdroj: ČT24