Aprílové počasí v plné síle: V Jizerských horách mráz, pod Beskydy skoro dvacet

Téměř dvacetistupňové teplotní rozdíly panovaly nad ránem v Česku. Zatímco v Jizerských horách mrzlo, zejména na východě republiky nastalo takřka letní ráno s teplotami kolem 15 stupňů Celsia i trochu vyššími.

Na Jizerce či v Bedřichově na severu Čech klesly ráno teploty pod minus dva stupně Celsia. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu mrzlo také v Adršpachu nebo na Horské Kvildě. Na mnoha místech ale bylo mnohem tepleji. Vyšší teploty panovaly i v Krušných horách nebo v části Šumavy, především ale pod Beskydy. Ve Frenštátu pod Radhoštěm neklesla teplota po celou noc pod patnáct stupňů a v Mořkově bylo v pět ráno ještě o stupeň tepleji.

Během dne se oteplí i na severu Čech, teploty by během pondělí měly vystoupit na 18 až 22 stupňů Celsia, na horách kolem 14, ale na Šumavě až 18 stupňů. Vát bude mírný vítr a pršet by nemělo.

V dalších dnech se ale začnou i nejvyšší denní teploty namísto těch pondělních podbeskydských blížit spíše oněm jizerským mrazivým. V úterý by sice mohlo být místy až 25 stupňů, nastane tedy meteorologický letní den, ale současně začnou od západu přicházet mraky a nejspíše i přeháňky. Do pátku klesnou během dalších dnů – poznamenaných přeháňkami a možná i bouřkami – teploty sotva na polovinu s očekávanými maximy 7 až 11 stupňů Celsia a místy bude trvale pršet. Na horách by v noci mohlo i sněžit.

Víkend by již neměl být tolik deštivý, ale nebude ani příliš teplý. Průměrné maximální teploty se budou pohybovat kolem deseti stupňů Celsia.