Obce jen málo zkouší nové formy komunikace. Místní rozhlas je stále pilířem

Události: Obce dál spoléhají na místní rozhlas (zdroj: ČT24)

Jak občanům v případě nouze sdělit, co se děje a co mají dělat? Obce v Česku pořád nejvíc využívají místní rozhlas. Roste ale taky využití moderních technologií – třeba informování pomocí SMS zpráv. Po střelbě v Uherském Brodě plánuje změny i ministerstvo vnitra.

Nový systém komunikace používají naplno již v Zálezlicích na Mělnicku. Při povodni v roce 2013 se jim rozhlas neosvědčil – hlášení nebylo na řadě míst rozumět. 

Proto obec začala posílat obyvatelům informace do mobilních telefonů. Starostovi to také umožňuje sledovat, kdo si zprávu přečetl. 

V případě sporů je obtížné prokazovat lidem, jestli to slyšeli nebo ne. Tady se vám zobrazí, že to dostali.
Jiří Čížek
starosta Zálezlic (nestr.)

V Zálezlicích tedy místní rozhlas mají, ale už dávno nehlásí. Například v jihomoravských Křtinách ho stále využívají. 

Jejich starosta František Novotný (Sdružení nestraníků) řekl, že obec k tomu vedly peněžní důvody. Rekonstrukce nás vyšla na desetinu ceny, kterou bychom dali za nový bezdrátový systém, uvedl. Připouští, že lidé za plastovými okny hlášení nemusejí rozumět. Proto informace ještě uveřejňují v místní kabelové televizi.

Desetina obcí vsadila na přímou komunikaci

Na přímou komunikaci s občany, například přes mobily, zatím vsadilo zhruba deset procent obcí z celkového počtu 6258. Ostatní se jí zatím vyhýbají, například kvůli nízké informovanosti starostů či obavám z nákladů.

Obce – komunikace
Zdroj: ČT24

Specialista na moderní komunikaci a autor platformy Mobilní rozhlas Ondřej Švrček také zmiňuje strach ze zavádění nové technologie. Nicméně poznamenává, že ti, kteří si pořídí kanály na přímou komunikaci, tak na ni přechází jako na prioritní komunikační kanál.

Lepší krizovou komunikaci má pak přinést nová dohoda krajů a obcí s bezpečnostními složkami. Veškeré informace budou zasílány SMS zprávami nebo zvukovými zprávami.