Kvůli Kalouskovi odchází z TOP 09 její spoluzakladatel Lukša

Někdejší dlouholetý místopředseda TOP 09 Pavol Lukša opustil stranické řady. Své vystoupení z pravicové partaje spojené se jménem Karla Schwarzenberga vysvětlil tím, že se neumí ztotožnit s politickou linií, kterou zastává nový předseda Miroslav Kalousek. Ten Lukšův konec vítá, odcházející politik prý jen reaguje na svůj neúspěch ve straně.

„Nemyslím si, že by TOP 09 musela být politickou stranou, která je stále konfrontační, ale nabyl jsem dojmu, že jedinou věc, kterou v poslední době máme, je konfrontace. To není dobře,“ prohlásil Lukša s tím, že stranická politika podle něj nic kromě útoků a agresivity nenabízí.

„Zcela opomíjí práci ve prospěch občanů ve městech a obcích a soustředí se pouze na témata, která neřeší prakticky žádné problémy občanů, a tím se pro mě stává neakceptovatelnou,“ doplnil. „Nemohu se ztotožnit s orientací prezentovanou především Miroslavem Kalouskem.“

Lukšův odchod je pro opoziční stranu minimálně symbolickou ztrátou. Někdejší člen a svého času i místopředseda lidovců (2005–2006) totiž patřil mezi politiky, kteří spolu s Kalouskem opustili v roce 2009 řady křesťanských demokratů a začali stavět nový politický projekt. Místopředsednický post navíc Lukša v TOP 09 držel od jejího ustavujícího sněmu až do loňska.

Rezignační dopis Pavola Lukši
Zdroj: Pavol Lukša

Kalousek: Neunesl svou nepodporu ve straně

Kalousek Lukšův odchod vítá. „Všichni v TOP 09 víme, že jsou to zástupné důvody,“ prohlásil. „Neunesl svou zjevnou nepodporu ve straně, neuspěl na sněmu a neměl většinovou podporu pro své sympatie k proruské orientaci a k Bloku proti islámu.“ Takovou interpretaci ale vyvrací samotný Lukša s tím, že o místopředsednické křeslo na sněmu nestál – a již tehdy varoval před zbytečnou agresivitou stranické politiky.

Po vystoupení z řad TOP 09 Lukšovi zůstává úloha starosty v Čeladné na Frýdecko-Místecku. Zda bude kandidovat v podzimních krajských volbách, neřekl. „Do krajských voleb je ještě daleko, ale určitě ne v dresu hnutí nebo do strany, které jsou v současné době známy na naší politické scéně,“ prohlásil.

Personální problémy TOP 09

Pro TOP 09 se jedná o druhý významný odchod v jednom měsíci, počátkem měsíce vyloučila ze svého sněmovního klubu poslance KarlaTurečka; o něm se spekuluje, že se chystá přestoupit k Babišovu hnutí ANO. Síla TOP 09 v dolní komoře se tak zúžila na pětadvacet členů.

„TOP 09 má především personální problém,“ dodává komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. „Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg jsou velmi viditelní, ale ostatní politici TOP 09 příliš viditelní nejsou – to se týkalo i Pavola Lukši. A ve volbách do PS příliš neuspěl, byl vykroužkován z prvního místa.“

Analytik Hospodářských novin Václav Dolejší se domnívá, že Kalouskovo vedení TOP 09 doplácí na to, že je zaměřeno jen „antibabišovsky“ a „antizemanovsky“. Za poslední rok ztratil Kalousek mnoho spojenců, podotkl Dolejší.