Klub TOP 09 a Starostů vyloučil poslance Turečka. Možná zamíří k ANO

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové vyloučil ze svých řad poslance Karla Turečka. Opoziční frakce tak bude mít 25 členů. Ze strany TOP 09 odešel Tureček už loni v červnu, podle médií se chystá přestoupit k hnutí ANO. V poslední době totiž několikrát šel proti názoru TOP 09 a Starostů kritizujících kroky ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše.

„V rozporu se svým slibem Karel Tureček nevystoupil do dnešního dne z poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Proto ho klub dnes ze svých řad vyloučil. Tímto formálním krokem došlo pouze k legalizaci dlouhodobého faktického stavu,“ uvedl předseda klubu František Laudát.

Tureček, který se omluvil ze čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny z osobních důvodů, je místopředsedou zemědělského výboru a působí také ve výboru pro životní prostředí. Pokud by se přidal k hnutí ANO, v dolní komoře by se mírně změnily poměry mezi koalicí a opozicí. Koalice by měla 112 z 200 hlasů místo nynějších 111 hlasů.

Podle údajů ze sněmovních stránek Tureček hlasoval v 59 procentech všech hlasování, omluven byl zhruba ve čtvrtině hlasování. Na schůzi sněmovny promluvil jen dvakrát, poprvé v březnu 2014 a podruhé v říjnu 2015.

Při EET neopustil sál, hlasoval za veřejné zakázky i pro Agrofert

Při rozhodování o elektronické evidenci tržeb Tureček na rozdíl od ostatních poslanců klubu TOP 09 a Starostů neopustil jednací sál, hlasování se ale zdržel. Před týdnem hlasoval proti návrhu TOP 09, podle kterého by se firmy z Babišovy skupiny Agrofert nemohly ucházet o veřejné zakázky.

V minulosti byl Tureček náměstkem na ministerstvu zemědělství a na ministerstvu průmyslu a obchodu. O poslanecký mandát se ucházel již v roce 2010 v Jihočeském kraji, preferenční hlasy jej ale poslaly mezi náhradníky. Od 90. let byl členem KDU-ČSL, v roce 2009 přešel do TOP 09.