Další dvacítka iráckých uprchlíků přiletěla do Česka, většinou děti

Jan Dezort: Při odletu z Iráku byly znát emoce

Další skupina křesťanských uprchlíků z Iráku dorazila do České republiky. Jednadvacet lidí přistálo na pražském ruzyňském letišti v sobotu odpoledne. Do Česka má přesídlit celkem 37 křesťanských rodin o 153 lidech.

V Iráku není nic kromě války a únosů. Pro křesťany už to není místo k životu, probíhá tam něco jako genocida.
Jeden z iráckých uprchlíků

Se skupinou šesti mužů, šesti žen a devíti dětí přiletěl i Jan Dezort z Nadačního fondu Generace 21, který projekt organizuje. Tito lidé podle jeho slov do odletu pobývali v uprchlickém táboře. „Všichni ztratili své domovy, buď utekli před Islámským státem, nebo jinými milicemi,“ poznamenal.

V letištní hale uvítali uprchlíky zástupci nadačního fondu a předali jim drobné dárky. Chlapci dostali fotbalové míče, se kterými si hned začali hrát. Pro ženy a dívky byly připravené květiny. Všichni dostali také balíčky s čokoládou nebo čokoládové figurky velikonočních beránků.

Scénář je stejný, čeká je začleňování

Skupina se po příletu rozdělila. Šest lidí míří do Smilovic u Třince, kde už nyní bydlí předchozí skupina 14 iráckých uprchlíků. Dalších 15 lidí najde dočasný domov v hotelu v pražském Braníku. V Praze zůstane například IT technik, který přiletěl se svou ženou a dvěma dcerami. O České republice ví třeba to, že dřív byla součástí Československa. Nového prostředí se prý nebojí, Česko teď vnímá jako domov a chce tu zůstat.

Nově příchozí uprchlíky čeká totéž co jejich předchůdce, kteří přiletěli do Česka v lednu a únoru. V rámci integračního procesu se budou seznamovat s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se rodiny přestěhují do klasických bytů. Uprchlíci by měli v Česku získat azyl a s pomocí nadace hledat práci.

Události ČT: V Česku jsou další iráčtí uprchlíci (zdroj: ČT24)