Sobotka: Česko je připraveno přijmout Syřany z Turecka

Česká republika je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připravena přijmout syrské uprchlíky přímo z Turecka. Mohla by tak naplnit část unijních kvót – jejich navýšení ale Česko odmítá. Turecko navrhuje, aby země EU převzaly jednoho Syřana za každého obyvatele Sýrie, který se nelegálně dostane do Řecka a to ho pošle zpátky do Turecka.

„Pokud jde o ten systém jeden za jednoho, tak to je samozřejmě věc, která bude jen dočasná, protože nebude pro žádného Syřana efektivní, aby platil pašerákům jenom za to, že se podívá na Lesbos a pak bude vrácen do Turecka,“ uvedl Sobotka. Systém podle něj bude platit jen na začátku a pak se vyčerpá. Věří, že je to mechanismus, který může výrazně zpomalit migrační tok.

„Tady nejde o žádné nové kvóty, o žádné nové systémy, tady jde o to, že se využijí stávající závazky. Já myslím, že dokonce je to lepší, protože z Turecka se přesídlí Syřani,“ poznamenal s tím, že dnes se přesidlování vztahuje například i na Eritrejce. „Prostě místo toho, abychom třeba vzali 20 nebo 30 Syřanů z Řecka, tak vezmeme 20 nebo 30 Syřanů z Turecka. To je vlastně jediný rozdíl.“

S návrhem na výměnu „jeden za jednoho“ přišlo Turecko na pondělním summitu se zeměmi Evropské unie v Bruselu. Návrh Ankary počítá také s tím, že by Turecko na náklady osmadvacítky bralo zpět všechny migranty, kteří se od zatím ještě nedohodnutého data nelegálním způsobem dostanou na řecké ostrovy, tedy na půdu EU.

Předseda ODS Petr Fiala v tiskové zprávě princip „jeden za jednoho“ odmítl jako další pokus o zavedení migračních kvót. „Kvóty nefungují a navíc porušují suverenitu států. Závěry summitu považuji za porušení dosavadní dohody o relokaci, na které se EU shodla v září minulého roku,“ uvedl Fiala. Je přesvědčen, že přemisťování uprchlíků by bylo jen další pobídkou pro migranty, aby přišli do Evropy.

Šéf komunistů Vojtěch Filip pak rovnou mluvil o vydírání ze strany Ankary: „Musím zásadním způsobem odmítnout pokus o vydírání EU ze strany Turecka,“ řekl na tiskové konferenci s tím, že Ankara nerespektuje závazky z mezinárodních smluv. Pokud myslí země vážně svou žádost o rychlejší projednání vstupu do EU, nemůže podle Filipa své povinnosti plnit za peníze cizích daňových poplatníků.

„Jednání Turecka je minimálně na hraně vydírání. Pohybujeme se na rozhraní dvou různých světů – kdy to, co je někde považováno za partnerské vyjednávání, tak někde je považováno za vydírání. Stupňování tureckých požadavků se dalo očekávat, nicméně nevěděli jsme, do jakých výšin se budou pohybovat. Ta varianta, která teď leží na stole, se bez Turecka neobejde – s Tureckem se vyjednávat musí, ale Ankara musí dostat jasný signál, že i Evropská unie má své mantinely,“ uvedl v Událostech, komentářích předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše EU chybuje, když spoléhá jen na Turecko a chybí jí alternativní plán. Mechanismus vracení uprchlíků je podle něj třeba domyslet do detailů. Potřebným postupem by podle Babiše mělo být vyřešení situace přímo v Sýrii. „To by se mělo řešit. Tam mám pocit, že to není dostatečně intenzivní,“ míní ministr financí. Cílem by podle něj mělo být, aby se uprchlíci mohli vrátit domů, spíš než to, aby se řešilo množství, kolik jich EU může přijmout.