Památky uctí výročí Karla IV. Vystaví zazděný poklad i korunovační klenoty

Rok 2016 bude na hradech a zámcích zasvěcen rodu Lucemburků. Celá řada akcí a projektů se uskuteční u příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. Sezona začne už o Velikonocích. Karel IV. se ale narodil 14. května 1316. Stěžejní akce se proto symbolicky otevře až v květnu na Karlštejně. Na hradě bude u této příležitosti vůbec poprvé vystaven Karlštejnský poklad, který byl nalezen v 19. století při Mockerově rekonstrukci hradu.

Karlštejnský poklad pochází z doby vlády Karla IV. a jeho syna Václava IV. Obsahuje 387 stříbrných a zlatých předmětů, které vypovídají o kultuře a životním stylu Karlova dvora. Dělníci našli poklad zazděný ve zdi, kam byl ukryt zřejmě při obléhání hradu husity.

Největší část pokladu tvoří módní doplňky, jako jsou například knoflíky a spony. Sbírka je trvale uložena v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Na Karlštejně bude vystavena poprvé. Spolu s ní se návštěvníci hradu seznámí i s dobovým oblékáním nebo stravováním. Výjimečně se otevře i přístup do presbyteria kaple sv. Kříže. Kromě toho Karlštejn chystá i speciální večerní a komorní prohlídky.

Hrad v Jindřichově Hradci otevře středověké prostory

Národní památkový ústav pojal letošní sezonu jako Lucemburský rok. Vedle Karlštejna, který bude středobodem oslav, proto připravuje výstavy a kulturní akce i téměř třicet hradů, zámků a klášterů, v jejichž historii zanechali Lucemburkové nesmazatelné stopy. Půjde například o Křivoklát, Žebrák, Točník, Velhartice, Loket nebo Bouzov. Akce proběhnou i na zámku v Krásném Březně nebo v klášteře v Kladrubech.

Po výstavě na Karlštejně bude následovat například expozice s názvem Lev a orlice, která na královském hradě Veveří představí moravské Lucemburky. „Na Točníku si připomeneme válečné techniky, tradici rytířství pak cyklem sv. Jiří v Jindřichově Hradci, kdy zpřístupníme středověké prostory hradu. Na hradech Lipnice, Zvíkov, Litice a Bečov si připomeneme dobu Karla IV. hravější formou,“ uvedla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lucemburský rok 2016 vyvrcholí velkolepou Hradozámeckou nocí, která se koná vždy poslední sobotu v srpnu na desítkách českých a moravských památek. Hlavní program se vrátí na hrad Karlštejn, který poprvé zažije ohňostroj.

Hrady a zámky připomenou 700. výročí narození Karla IV. (zdroj: ČT24)

Korunovační klenoty na Pražském hradě

Širokou škálu výstav a kulturních událostí chystají v rámci karolinského výročí i česká města a kulturní a vědecké instituce. Pražský hrad například připravuje výstavu Žezlo a koruna, na které návštěvníci budou moct spatřit od 13. května české korunovační klenoty. Ve Valdštejnské jízdárně se v den sedmistého výročí narození císaře otevře mezinárodní výstava Císař Karel IV. 1316–2016.

Podrobnosti ke všem akcím konaným v Praze jsou dostupné na webu karlovapraha.cz. Zájemci zde najdou také informace o životě Karla IV. a rovněž podrobnosti o pražských památkách spojených s císařem.    

Korunovační klenoty
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Hradům a zámkům ve správě státu v posledních letech roste počet návštěvníků. Loni zaznamenaly rekordních pět milionů. S novou sezonou proto památky otevírají i nové prohlídkové trasy a výstavy nebo zpřístupňují dosud uzavřená místa. 

Květná zahrada všemi smysly

30. dubna se například po krátké opravě opět otevře hrad Litice. Zámek Jaroměřice nad Rokytnou bude od května lákat na výstavu Zámek s vůní benzinu. Počátek 20. století připomene plechový veterán, šlapací auta pro děti i zámecká autodílna. Na zámku Dačice se pak v polovině května otevře celosezonní výstava Ušlechtilá posedlost, věnovaná vědeckým zálibám a sběratelské posedlosti aristokracie.

Květná zahrada v Kroměříži
Zdroj: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

V zahradách v Kroměříži budou probíhat programy Zahrada všemi smysly zaměřené na tělesně či mentálně znevýhodněné. V Květné zahradě si sluchově postižení mohou například půjčit tablet se samoobslužným průvodcem pro neslyšící, jsou připraveny i programy pro slabozraké, kteří si budou moci osahat kamínkové mozaiky nebo štukové výzdoby.

Na nádvoří Hospitalu Kuks bude s novou sezonou otevřeno bylinkářství s prodejem bylinných čajů, směsí a dalších produktů. Na hradě Švihov se po dvouleté rekonstrukci otevře hradní věž s výhledem do údolí řeky Úhlavy.

Hrady a zámky, kde ještě všichni nebyli

Pro návštěvníky, kteří nevyhledávají davy, připravil NPÚ „neobjevené památky“. Originální první návštěvní den zažijí už na konci března například na zámku Velké Březno. Otevíráním okenic a sundáním přehozů z exponátů mohou sami připravit zámek na sezonu. Na konci října pak zámek při Zavírání okenic zase zazimují. Zámek Stekník u Žatce pořádá o víkendu 11. a 12. června speciální komentované prohlídky rozkvetlých růžových terasových zahrad.

Zámek Stekník
Zdroj: Zámek Stekník

Památkáři také plánují podat několik žádostí o dotaci. Chtějí například zpřístupnit Horní hrad ve Vimperku nebo vzkřísit zahrady hradu Pernštejn. Obnova by zdánlivě pustému svahu u hradu vrátila podobu díla zahradního umění s tureckými lázněmi, altány, kaskádami a další architekturou. 

Fotografování povoleno, ale ne s bleskem

Novinkou letošní sezony je pak zrušení zákazu fotografování na vybraných památkách. Podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové může být umístění snímků na sociálních sítích pro památkáře reklamou. Fotografování v době mobilních telefonů podle ní navíc nelze uhlídat. Stále ale platí zákaz fotografování s bleskem, stativem a selfie tyčemi.