Koaliční podmínka pražského ANO: Krnáčová musí zůstat primátorkou

Pražské ANO se bude podílet na vytvoření nové koalice jenom tehdy, pokud ve funkci primátorky setrvá Adriana Krnáčová. Oznámil to místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek poté, co ANO vyjednávalo s ČSSD a Trojkoalicí – svými původními koaličními partnery.

„To je naše podmínka. Adriana Krnáčová byla naším lídrem a byla zvolena primátorkou a my na tom trváme,“ řekl Faltýnek. Hnutí má v metropolitní radě čtyři členy. Zda bude případně ochotné akceptovat požadavky na jiné personální změny, Faltýnek nesdělil.

Původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se rozpadla loni v říjnu, v pětašedesátičlenném zastupitelstvu měla těsnou většinu 33 hlasů. Od té doby Praze vládne rada, která nemá většinu a místo jedenácti členů jich má sedm.

O vládě pro hlavní město nyní pražské ANO jednalo s ČSSD a Trojkoalicí. „Cílem jednání bylo, na půdorysu původní koalice, ubezpečit kolegy v tom, že chceme dál pokračovat v tomto projektu doplněném o nějaký další subjekt, který by přinesl stabilitu. My jsme informovali kolegy z Trojkoalice, že chceme jít touto cestou,“ řekl Faltýnek.

Koalice dosud v nedohlednu

Ve hře je i ta varianta, že by rozpadlou koalici podepřelo přistoupení čtvrtého člena – občanské demokracie, která už ANO předložila své programové požadavky. Na tentýž dokument čekají zástupci hnutí ještě od TOP 09.

Kdy by nová koalice mohla vzniknout, zatím není jasné. Do jednání zastupitelstva příští týden to podle Faltýnka nebude: „Dokud nemáme obsahovou shodu na zásadních prioritách všech subjektů, které by se mohly koalice potenciálně zúčastnit, je předčasné a nereálné spekulovat o termínu příštího týdne.“