Praha začala jednat o kvótním přijetí prvních třiceti běženců

Česká republika začala jednat o přesídlení prvních třiceti běženců z Řecka a Itálie. K jejich přijetí ji zavazují jednorázové kvóty přijaté unijními ministry vnitra na sklonku loňského roku. Do konce roku 2017 by do Česka mělo ze zemí nejvíc zasažených migrační vlnou přijít 2691 osob.

Česko se loni v červenci dobrovolně zapojilo do evropského relokačního programu se závazkem přijmout 1100 migrantů z Itálie a Řecka. Závazek přijmout dalších 1591 běženců vyplývá z kvót, které přijali unijní ministři vnitra loni v září, a to proti vůli Prahy, Bratislavy, Budapešti a Bukurešti.

Tuzemská diplomacie argumentovala tím, že není možné řešit přerozdělovací proces 120 tisíc běženců ve chvíli, kdy nefungují kontrolní a ochranné mechanismy na unijních hranicích. Ministr vnitra Milan Chovanec tehdy rozhodnutí svých kolegů označil za „prohru zdravého rozumu“.

Dvacet běženců z Řecka, desítka z Itálie

O přesídlení prvních třiceti utečenců se nyní zmiňuje pravidelná zpráva o migrační situaci, se kterou by se ve středu měla seznámit vláda. Ve zprávě se píše, že se Česko rozhodlo nabídnout přijetí prvních dvaceti osob z Řecka a deseti z Itálie. Přípravná jednání měla začít v první půlce února.

„Ano, ministerstvo vnitra je již se zástupci Itálie a Řecka ve věci relokace dvaceti osob z Řecka, respektive deseti osob z Itálie, v kontaktu,“ potvrdila Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Situační zpráva o migraci upozorňuje, že přesídlování uprchlíků z Itálie a Řecka zatím vázne a je pomalé. „Ač již okolo osmnácti členských států nabídlo volné kapacity pro přijetí žadatelů o azyl v rámci relokací (celkem 1660 osob), relokováno jich bylo pouze 504,“ uvádí zpráva s tím, že z Řecka bylo zatím přesídleno 247 osob, z Itálie o deset víc.