Loni ujelo od dopravní nehody 15 tisíc řidičů

Ve většině případů lidé ujíždějí od nehod ve městě (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá případů, kdy řidiči od nehody ujedou – na místě přitom kolikrát zanechají zraněné i umírající. V minulém roce nepočkal na příjezd policie každý šestý viník střetu. Pokud chybí svědci nebo kamerový záznam, tak se potom hledají jen těžko.

Z policejních statistik vyplývá, že loni ujeli viníci od 15 tisíc nehod. Ve 14 případech zůstali na místě mrtví, v dalších 58 pak těžce zranění: „Je to trend, který děsí. Jsem přesvědčený o tom, že si myslí, že ho nechytí, že zkrátka ujede a policie na něj nemá,“ domnívá se Jan Pechout z organizace BESIP. 

Ujetí od lehké nehody je přestupek za 7 bodů. Když ale řidič na místě nechá zraněného, už je považován za zločince a může jít až na pět let do vězení. 

Ve většině případů lidé ujíždějí od nehod ve městě. „Domnívám se, že je to především o slušnosti, o výchově, o pocitu odpovědnosti,“ tvrdí šéf dopravní policie v Ústeckém kraji Jiří Ušák. Podle policistů přitom řidiči často jen nechtějí přijít o bonus na povinném ručení.

Od nehody utekl také Martin Půček, který už si odpykává šestiletý trest za to, že na zastávce MHD srazil a usmrtil mladou dívku. Podle soudu byl navíc opilý. Policii se přihlásil po 16 hodinách, když vystřízlivěl.