Dědici po Ratmíru Rathovi neuvidí ze zabavených peněz ani korunu

Pozůstalí po Ratmíru Rathovi nemají nárok na vydání peněz, které policie zabavila u jeho syna, bývalého hejtmana Davida Ratha. Rath starší se domáhal navrácení peněz s tím, že jsou jeho. Odvolací senát pražského městského soudu ale potvrdil, že peněz zajištěných při trestním řízení se nelze domáhat v řízení civilním. Správce pozůstalosti Ratmíra Ratha plánuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Peníze, jejichž vydání se žaloba domáhala, zabavili policisté v květnu 2012 při prohlídce exhejtmanova domu v Hostivici. Ratmír Rath trval na tom, že 7 300 000 korun a 39 000 euro (zhruba milion korun) nepatří jeho synovi, ale jemu samotnému. Šlo prý o jeho celoživotní úspory, které si vydělal, když jako lékař pracoval v zahraničí. Další příjmy mu údajně plynuly z pronájmu restaurace, kterou jeho rodina získala v restituci.

Obvodní soud pro Prahu 7 v červenci 2014 Rathovi staršímu nevyhověl. Soudkyně poukázala na to, že peníze byly zabaveny v rámci trestního řízení, a proto by měl v této záležitosti i nadále rozhodovat trestní soud, nikoliv civilní. Ratmír Rath se odvolal, tři měsíce po prvním verdiktu ale zemřel. U odvolacího řízení ho tedy zastupoval správce jeho pozůstalosti Jan Vondráček.

Podle judikatury Nejvyššího soudu nepřísluší civilnímu soudu hodnotit správnost postupu orgánů činných v trestním řízení. I proto je odvolání nedůvodné.
Jan Klášterka
předseda odvolacího senátu

Ten po potvrzení zamítavého stanoviska prohlásil, že využije i poslední možnosti, kterou mu nabízí ještě dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle něj je zjevné, že peníze nebyly odňaty Ratmírovi Rathovi, ale jeho synovi, takže Ratmír Rath nemohl uplatnit postup podle trestního řádu. Zároveň poukázal na údajné nedodržení procesních předpisů při provádění domovní prohlídky.

V korupční kauze, která s domovní prohlídkou souvisela, uložil středočeský krajský soud Davidu Rathovi za přijímání úplatků 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě přes 20 milionů korun. Bývalý politik se proti verdiktu odvolal.

  • Krajský soud v Praze poslal bývalého hejtmana Davida Ratha do vězení na osm let a šest měsíců. Vedle nepodmíněného trestu také soud Rathovi uložil peněžitý trest převyšující 20 milionů korun. Spolu s Lucií Novanskou ho uznal vinným z korupce a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Podle Ratha šlo o exemplární divadlo, které se spravedlností nemá nic společného. Státní zástupce Petr Jirát ho vinil z podílu na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem. Tendry financované zčásti Evropskou unií měly prý předem vybraného vítěze, což provázela podle obžaloby korupce. Policie Ratha zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.