Poslanci podpořili vyšší slevy na děti. Migraci budou řešit v únoru

Poslanecká sněmovna se v úterý sešla k první letošní řádné schůzi. Do třetího čtení poslala například novelu zákona o daních z příjmů, která zvyšuje daňovou slevu na děti. Koalice na program zařadila i bod k migraci. Poslanci ho projednají nejdříve za tři týdny.

Novelu zákona o daních z příjmů by mohla sněmovna schválit v podobě, která umožní uplatnit vyšší slevu na děti už od počátku roku. Původně měla novela vstoupit v účinnost od 1. ledna, to se ale nestihlo. Daňové zvýhodnění na druhé dítě se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má vzrůst o 300 korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá.

Ve druhém čtení mohou poslanci přednášet pozměňovací návrhy. ODS navrhla zrušit sedmiprocentní solidární daň, která se odvádí z mezd překračujících částku 1,2 milionu korun ročně. Argumentuje zjednodušením daňového systému. Solidární zdanění zavedla vláda Petra Nečase. Platnost měla skončit v roce 2015, ale současná koaliční vláda tomu zabránila.

ODS rovněž navrhla obnovení slevy pro manželku a děti i pro ty živnostníky, kteří využívají při výpočtu daně z příjmů výdajové paušály. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale návrhy ODS označil za oblbování veřejnosti a podnikatelů. Vyčetl ODS, že když byla ve vládě, zvýšila daně, a nyní se tváří, že chce lidem peníze vrátit.

Migraci bude sněmovna řešit i kvůli Německu

Na program schůze se dostalo i téma migrace. S návrhem na zařazení bodu k uprchlické krizi přišli lidovci. Důvodem je podle nich i situace v Německu po novoročních sexuálních útocích. Podle předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) by měla být výsledkem jednání podpora současné vládní politiky. Podle Benešíka se ukazuje, že postup vlády byl správný, což dokládá i zásadní posun ve vnímání migrační krize v Německu. 

Opozice ale chtěla řešit migraci přednostně už tento týden. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury odklad svědčí o tom, jakou důležitost přikládá koalice otázkám spojeným s migrací, když dává přednost projednání například nejrůznějších mezinárodních smluv. 

Tradičně neúspěšní byli zástupci Úsvitu se svými požadavky, aby se sněmovna tento týden zabývala výzvou vládě k trvalému zajištění ochrany českých hranic, zdravotními riziky imigrační krize, zpřísněním azylového zákona nebo údajnou kriminalizací Bloku proti islámu. Neuspěl ani Tomio Okamura s žádostí o analýzu islámské ideologie.