Bývalý policejní ředitel Červíček chce být hejtmanem, zřejmě bude lídrem ODS

UDÁLOSTI: Bývalý policejní prezident jde do krajských voleb (zdroj: ČT24)

Bývalý policejní prezident Martin Červíček se poohlíží po významné politické funkci. Přijal nabídku ODS, která by ho chtěla postavit do čela své kandidátky v Královéhradeckém kraji do podzimních voleb. To se ale nezamlouvá ministru vnitra. Chtěl by, aby Červíček od policie odešel.

Martin Červíček byl kdysi ředitelem dopravní policie  a za ministra Jana Kubiceho se stal i policejním prezidentem. Dva roky poté, co v nejvyšší policejní funkci skončil, začaly se o něj zajímat politické strany a nabídka ODS před krajskými volbami patrně uspěje. „Dostal jsem nabídku ODS na pozici lídra. Pokud budu schválen, tak jsem připraven ji přijmout,“ uvedl Martin Červíček, který je nyní královéhradeckým krajským policejním ředitelem.

Konečné rozhodnutí bude mít krajský regionální sněm strany, který o lídrovi bude hlasovat ve středu.

  • ANO: Klára Dostálová (náměstkyně ministryně pro místní rozvoj)
  • ČSSD: nemá (Jan Birke odstoupil ze zdravotních důvodů)
  • KDU-ČSL: Vladimír Derner
  • KSČM: Otakar Ruml (zatím náměstek hejtmana)
  • ODS: ohlášen Martin Červíček
  • STAN a Východočeši: Martina Berdychová (poslankyně)
  • TOP 09: Adolf Klepš (náčelník HS Krkonoše)
  • zdroj: ČTK

O Červíčkovo jméno na své kandidátce přitom před krajskými volbami neusilovala pouze ODS. Podle předsedy krajského výkonného výboru ČSSD Jana Birkeho s ním jednali i sociální demokraté. „Ale nedohodli jsme se,“ poznamenal.

Ministrovi se policistovy politické ambice nelíbí

Předpokládaná kandidatura Martina Červíčka na hejtmana se ale nezamlouvá ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Je přesvědčen, že pokud se jméno krajského policejního ředitele na kandidátce ODS opravdu objeví, měl by Červíček odejít od policie. „Měl by se vzdát služby pro stát. Není slučitelné dělat kampaň a zároveň něco řídit,“ řekl ministr.

Červíčkova kandidatura na hejtmana se nelíbí ani jeho přímým politickým konkurentům. Předseda krajské TOP 09 Aleš Cabicar vyjádřil obavu, aby někdejší policejní prezident v politickém boji nezneužil „informace, které nabyl v nejvyšších policejních funkcích“. Volební lídr KDU-ČSL Vladimír Derner je také znepokojen: „Nečekal bych, že policie a politika patří příliš dohromady.“

Martin Červíček uniformu, kterou nosil 26 let, zřejmě kvůli svým politickým ambicím opravdu svlékne. „Jsem připraven ukončit svůj služební poměr,“ slíbil, ačkoli současně upozornil, že mu žádný zákon nezakazuje kandidovat ani jako policistovi. Advokát Jiří Všetečka upřesnil, že policista nesmí „být členem politické strany, ani vykonávat činnost ve prospěch této politické strany“.

V minulosti již Martin Červíček s politikou kolidoval, byť nepřímo. Jeho jmenování policejním prezidentem ovlivnilo kariéru jeho tehdejší partnerky, poslankyně Jany Černochové (ODS). Rezignovala na post členky bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny a také se vzdala místa v podvýboru pro reformu policie.

V politice byl i Lessy, ale o úroveň níže

Nikoli poprvé ale míří vysoce postavený policista do politiky. Další bývalý policejní prezident Petr Lessy, jenž byl po vyhraném soudu krátkodobě ve funkci současně s Martinem Červíčkem, v minulosti zasedal v zastupitelstvu Palkovic. Šlo tedy ovšem o funkci o pomyslnou politickou „úroveň“ níže. V době, kdy byl Lessy zastupitelem, působil u policie jako náměstek jihomoravského krajského ředitele.

V minulosti byla pravidla pro příslušníky některých bezpečnostních sborů přísnější. Od roku 1927 platil zákon, který znemožňoval četníkům a vojákům nejenom kandidovat, ale i volit.