Pelikán nepodá stížnost proti rozhodnutí soudu, které vrátilo do čela Vězeňské služby Dohnala

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepodá kasační stížnost proti soudnímu rozhodnutí, které vrátilo do čela Vězeňské služby Petra Dohnala. Nemá už prý ani důvod scházet se s Dohnalovým předchůdcem Pavlem Ondráškem. Ten přitom počátkem týdne uvedl, že se chce s ministrem setkat a dohodnout se s ním, trvá totiž na tom, že Vězeňskou službu vede i nadále společně s Dohnalem.

Pelikán ve čtvrtek odhadoval, že do dvou týdnů ukončí řízení o přezkumu jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby. To by mělo určit, že Ondráškovo jmenování na funkci obsazenou Dohnalem nebylo možné.

Ministerstvo totiž zastává názor, že jediným generálním ředitelem je Dohnal, protože Ondráškova funkce prosincovým rozhodnutím soudu automaticky zanikla. Úřad už doručil koncem prosince Ondráškovi Pelikánovo rozhodnutí, podle nějž vznikly pro výkon Ondráškovy funkce překážky na straně zaměstnavatele. Ministr připustil, že formálně existují dva ředitelé, fakticky je pro něj ale jen jeden. „Jedna věc je, jestli má někdo titul generální ředitel a jestli skutečně řídí vězeňskou službu. (…) Máme dva lidi s titulem generální ředitel. (…) Jiná věc je, kdo řídí, nebo neřídí vězeňskou službu,“ řekl Robert Pelikán v Událostech, komentářích. 

Události, komentáře: Kolik ředitelů má vězeňská služba? (zdroj: ČT24)

Ondrášek dříve uvedl, že je připraven bránit se proti svému odstavení i žalobou. V pondělí ale prohlásil, že jeho cílem není setrvávat ve funkci za každou cenu, že ale trvá na respektování zákona a zajištění právních jistot ve Vězeňské službě.

Ministr Pelikán přitom zopakoval, že počítal s tím, že Pavel Ondrášek v případě Dohnalova soudního úspěchu rezignuje, což údajně ministrovi slíbil. Současně Robert Pelikán naznačil, že v takovém případě mohl Ondrášek počítat s jinou zajímavou funkcí. To se však podle něj již změnilo. „Pan generál Ondrášek mě svým postojem zklamal,“ podotkl ministr. Současně však zdůraznil, že Pavel Ondrášek „má ze zákona nárok, aby mu bylo nabídnuto volné místo v odpovídající platové třídě“.

Celý spor má počátek v dubnu 2014, kdy Dohnala odvolala z čela Vězeňské služby exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Prý v něj ztratila důvěru, navíc mu vytýkala i problémy v hospodaření. Na jeho místo pak jmenovala právě Ondráška. Jenže soud rozhodl, že bylo odvolání Dohnala neplatné.