Zpravodajce v kauze Nagyová bude soudit nový senát, uspěli se stížnostmi

Vrchní soud v Praze vyhověl stížnostem Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka na podjatost soudního senátu Městského soudu v Praze, který měl rozhodovat o odvolání v kauze zneužití vojenského zpravodajství. K případu tak bude přidělen nový soudní senát. Česká televize to zjistila z informací soudní databáze, zprávu potvrdil i zdroj od soudu. Mluvčí obou soudů ale zatím odmítli věc potvrdit, dokud rozhodnutí nebude doručeno účastníkům řízení.

Bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a jeho někdejší podřízený Jan Pohůnek po Vrchním soudu v Praze žádali, aby jejich případ řešil jiný odvolací senát městského soudu. Samotný senát v čele s předsedkyní Jarmilou Löfellmannovou se odmítl z případu vyloučit, a tak advokáti podali stížnost na podjatost.

Námitka mířila na soudce, kteří loni na podzim zrušili rozhodnutí soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Heleny Králové. Ta totiž vydala trestní příkaz, kterým Janě Nečasové vyměřila podmínku, zastavila trestní stíhání Jana Pohůnka a případ Milana Kovandy a Ondreje Páleníka předala k posouzení ministerstvu obrany.

Podle názorů senátu ale ke zneužití tajných agentů jednoznačně došlo, a soudkyni proto tehdy nařídili případ projednat v hlavním líčení. V něm letos v květnu soudkyně zprostila všechny nepravomocně obžaloby. Podle rozsudku uvěřila obhajobě a předvolaným svědkům. Státní zástupci proti tomu podali odvolání.

Případ se týká údajného zneužití vojenské rozvědky. Podle obžaloby nechala Jana Nečasová, tehdy Nagyová, na podzim roku 2012 sledovat z osobních důvodů manželku premiéra Petra Nečase Radku. Případ vedl k pádu vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil.

Obžalovaní tvrzení o sledování odmítají. Představitelé rozvědky uvedli, že dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli takzvané kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.