Z tábora ve Vyšních Lhotách utekli tři cizinci - nejsou ale nebezpeční a chtějí opustit republiku

Ze zařízení pro migranty ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku utekli tři cizinci. Všichni tři se snažili o propuštění ze střediska, aby mohli požádat o mezinárodní ochranu v jiném státě Evropské unie. Je tedy pravděpodobné, že se pokusí dostat z Česka. Ani jeden z nich není nebezpečný a nejsou napojeni ani na organizovaný zločin. Policie po nich pátrá, uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Cizinci utekli ze střediska někdy po sobotních 23:00, kdy se v zařízení uskutečnilo poslední sčítání ubytovaných. Protože s nimi v minulosti nebyly problémy a nebyli nebezpeční, žili na bloku s mírným režimem.

V neděli dopoledne zaměstnanci bezpečnostní agentury, která objekt hlídá, informovali policii o poškození vnitřního oplocení mezi jednotlivými bloky. Následné sčítání ukázalo, že chybí tři lidé - jeden je z Afghánistánu, další z Libye a třetí z Alžírska. 

Události: Tři cizinci utekli z Vyšních Lhot (zdroj: ČT24)

Jeden z uprchlých cizinců měl být vyhoštěn, zbylé dva měli přesunout na základě mezistátních dohod do Rakouska.

Policie ihned začala po trojici pátrat a v souvislosti s tím přijala i potřebná opatření na českých hranicích. Současně začala vyšetřovat okolnosti a způsob útěku. Nelze vyloučit ani selhání ostrahy. Pokud by se potvrdilo, dojde k personálním změnám.

obrázek
Zdroj: ČT24

„O všech cizincích víme, že vyvíjeli intenzivní snahu o propuštění s cílem požádat v jiném členském státě Evropské unie o mezinárodní ochranu. A proto je vysoce pravděpodobné, že se všichni tři pokusí co nejdříve dostat z území České republiky,“ uzavřela Rendlová.

Podobný případ policie řešila v červenci v zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, kde se pokusilo uprchnout asi 50 až 60 běženců.

Ve Vyšních Lhotách uprchlíci byli do roku 2009, vrátili se tam letos v září

Zařízení ve Vyšních Lhotách je v plném provozu od počátku září a jeho kapacita je 452 míst. Podle statistiky ministerstva vnitra tam bylo k půlnoci z 19. na 20. prosince 53 cizinců.

Podle dřívějších informací ředitele Správy uprchlických zařízení Miroslava Koudelného by v táboře měli být jen muži čekající buď na správní vyhoštění, předání v rámci dublinského nařízení, nebo předání do jiné země v rámci readmise.

Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75 tisíc metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky už fungoval. Pro ubytování migrantů se přestal využívat v prosinci 2009.