Hudeček: Dokud se v Praze nedomluví ANO s TOP 09, nebude vedení města fungovat

„Dokud na magistrátu v Praze nezačne spolupracovat ANO a TOP 09, vedení města nebude fungovat. Všechny ostatní varianty vládnutí v hlavním městě počítají se složitými koalicemi s velkým počtem členů, a ty se vždy dříve či později rozpadnou,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 bývalý pražský primátor a současný šéf Klubu nezávislých zastupitelů Tomáš Hudeček.

Hudečkův klub je přitom součástí nové koalice, která se na pražském magistrátu v posledních týdnech rodí. Tvoří ji TOP 09, ODS, Trojkoalice, piráti a právě nezávislí zastupitelé. Jeví se jako velmi pravděpodobné, že právě toto uskupení sestaví novu radu a zvolí primátora.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu by mělo 35 hlasů. Piráti však požadují, aby lidé z ODS nebyli v nové radě a mluví se o takzvané menšinové koalici. „Tohle může fungovat, ale ne dlouho.  V tuto chvíli je však nezbytné podpořit jakýkolik projekt. Všechno bude momentálně lepší, než vedení magistrátu s primátorkou Adrianou Krnáčovou, které město neřídí,“ prohlásil Hudeček.

Podle něj případné spolupráci ANO a TOP 09 brání hlavně vzájemná averze a rivalita šéfů obou stran Andreje Babiše a Miroslava Kalouska.

Hudeček v Interview ČT24: Rodící se koalice v Praze nebude mít dlouhé trvání (zdroj: ČT24)

„Město přestane fungovat“

ANO a TOP 09, o kterých Hudeček mluví jako o jediných stranách, které jsou schopny v Praze stabilně vládnout, získaly v komunálních volbách v roce 2014 nejvíc mandátů. ANO má 17 křesel, TOP 09 disponuje dvanácti. Těsnou většinu 33 hlasů měla dosud koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Rozpadla se ale poté, kdy zastupitelstvo odvolalo čtyři z jedenácti radních.

Jestli jsme doteď měli velmi nestabilní koalici, tak bude myslím ještě daleko nestabilnější. Hlasů není o moc víc, než bylo doteď. Pohled ODS na fungování Prahy je významně jiný než třeba pohled Pirátů nebo zelených. A čím víc máte v koalici stran a volných radikálů, tím je to komplikovanější.
Jindřich Šídlo
komentátor Hospodářských novin

„Radní berou devadesát tisíc korun měsíčně a ti současní se tváří, že za nic nenesou odpovědnost,“ prohlásil Hudeček. „Jenže v hlavním městě vznikají tisíce problémů denně. Některé se vyřeší samy, část jich řeší úředníci, ale stovky jich musí vyřešit vedení města. A když je neřeší, dějí se hrozné věci. Jde to pomalu, ale postupně se to všechno rozpadne a město přestane fungovat,“ varoval.

„Hudečkova slova potvrdil také komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo, který uvedl, že situace na pražském magistrátu je velmi škodlivá. „Už dva měsíce tu máme stav, kdy Praze vládne nevládne jakýsi zbytek spojenectví a mezi tím se rodí jakési spojenectví nové,“ řekl komentátor. „A bude to trvat ještě nejméně měsíc, než se zastupitelstvo sejde ke své další schůzi, na které by mohlo primátorku Krnáčovou odvolat.“