Český rozsudek Krejčířovi v JAR přitíží

Páteční rozsudek patnácti let vězení pro Radovana Krejčíře, který v jeho nepřítomnosti vynesl pražský soud za tunelování Čepra a přípravu vraždy celníka, uprchlému podnikateli přitíží i u soudu v Jihoafrické republice. Tam už ho soud vinným shledal, rozhoduje nyní o výši trestu a k verdiktu českých soudců přihlédne.

„Prokuratura je v kontaktu s představiteli v České republice, čekáme na dokumentaci, která potvrdí to, o čem jsme už hovořili telefonicky,“ řekla mluvčí jihoafrické prokuratury Phindi Louwová pro Africa News Network. Ve spojení s českými kolegy jsou jihoafrické úřady právě kvůli přípravě rozhodnutí o výši trestu.

Jihoafrická justice už Krejčířovu vinu uznala v případě pokusu o vraždu, únos a obchodování s drogami. Podle posledního určení termínu by měl být trest po několikerém odročení vynesen v únoru. Mluvčí Louwová řekla, že rozhodnutí soudu v ČR bude v JAR zaznamenáno jako předchozí odsouzení a považováno za přitěžující okolnost.

Krejčíř už trest měl, teď se mu zvýšil

Krejčíř se spolu s dalšími deseti lidmi podle posledního rozsudku v ČR pokusili vytunelovat státní podnik Čepro. Krejčíř je také vinen přípravou vraždy celníka. Souhrnný trest, který se týká i dalších případů, za které již byl v Česku odsouzen, soudkyně zvýšila z dosavadních deseti a půl na patnáct let. Nepodmíněné tresty dostali i další dva lidé, čtyři lidi potrestal soud podmínkami, od potrestání dalších čtyř obžalovaných upustil, i když jsou vinni.

Krejčíř dorazil do JAR roku 2007 ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován.