Soud osvobodil Rathova exporadce Bušinu, klíčové odposlechy neuznal

Kauza stamilionových daňových úniků skončila vítězstvím Bušiny (zdroj: ČT24)

Soud zprostil Filipa Bušinu obžaloby ze stamilionových daňových úniků. Bývalému poradci exhejtmana Davida Ratha hrozilo až deset let vězení. Státní zástupkyně pro něj navrhla 7,5 roku. V kauze bylo obžalováno celkem třináct lidí. Osmi z nich Krajský soud v Praze udělil tresty od čtyř do sedmi let nebo podmínku. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupkyně už avizovala, že počítá s podáním odvolání.

„Jsem šťastný, že byl po šesti a půl letech vynesen rozsudek, ale zároveň si uvědomuji, že ještě není konec, protože státní zástupkyně se nepochybně odvolá a půjde se k vrchnímu soudu,“ okomentoval rozsudek Bušina.  

Kauza se týká podezření z krácení daně a praní špinavých peněz v souvislosti s fiktivními fakturami za reklamní činnost. Škoda se odhaduje na 600 milionů korun. Daňové úniky se podle obžaloby uskutečnily přes nastrčené firmy. V čele organizované skupiny měl podle obžaloby stát právě Bušina a také podnikatel David Belous.

Trestná činnost měla začít kolem roku 2007. Policie Bušinu zadržela v roce 2009, tehdy byl investičním šéfem středočeských nemocnic. Kauza byla podle policie složitá, protože někteří z obžalovaných nikde oficiálně nefigurovali a bylo tak těžké jim něco prokázat. 

Odposlechy nebyly dost zdůvodněné

Bušina tvrzení vyšetřovatelů od začátku odmítal. Podle redaktora České televize Jiřího Hynka, který kauzu u soudu sledoval, bylo navíc od počátku soudního procesu jasné, že soud pravděpodobně nebude přihlížet k telefonním odposlechům. Ty přitom byly v podstatě jediným důkazem, že Bušina a Belous skupinu řídili. 

Hynek: Klíčové odposlechy soud jako důkaz neuznal (zdroj: ČT24)

Soud odposlechy skutečně jako důkaz nakonec nepřijal. Podle Hynka to odůvodnil rozhodnutím Nejvyššího soudu: „Vydal v minulých letech judikaturu, podle které se musí povolování odposlechů řádně zdůvodnit. Soud, který odposlechy povoloval, sice od policie a žalobců zdůvodnění měl, ale v rozhodnutí o povolení odposlechy zdůvodnil velmi vágně, v podstatě je nezdůvodnil.“ 

Soud nicméně mohl použít takzvané prostorové odposlechy. „Vyplývá z nich, že byli (Bušina a další) v kontaktu, zřejmě dostávali finanční prostředky,“ řekl soudce Robert Pacovský. Trestnou činnost ale z nich podle něj nelze bez pochybností popsat.

Bušinu osvobodil Rathův soudce

Belous tak byl stejně jako Bušina osvobozen. Bez trestu odešli i pracovníci finančního úřadu, kteří podle odposlechů měli dostávat různé výhody a dárky za to, že při daňových přiznáních přimhouří oči. Odsouzeni tak byli jen takzvaní bílí koně. „Lidé, kteří fyzicky vybírali z účtů peníze nebo měli falšovat a vystavovat fiktivní faktury,“ poznamenal Hynek.

Posledním bodem obžaloby čítající několik desítek stran bylo podezření, že Bušina předložil v roce 2006 padělek maturitního vysvědčení, aby se dostal na vysokou školu. Soudce ale trestní stíhání v této věci musel zastavit, protože případ je promlčený.

Kauzou se zabýval trestní senát soudce Roberta Pacovského, který se specializuje na korupci a řešil tak i korupční kauzu Davida Ratha. Soud měl dřív na stole Bušinův případ, Rathovu kauzu ale musel zahájit přednostně, protože někteří z obžalovaných byli ve vazbě.