Kvůli protipěchotním minám ve Vrběticích padla obžaloba

Kvůli protipěchotním minám ve Vrběticích padla obžaloba (zdroj: ČT24)

Kvůli skladování zakázané munice ve skladu ve Vrběticích na Zlínsku podal státní zástupce obžalobu na pět lidí a dvě firmy. České televizi to potvrdil žalobce Leo Foltýn, který má kauzu na starosti. Policie začala případ vyšetřovat letos na jaře. Protipěchotní miny jsou zakázané mezinárodní Ottawskou úmluvou. Ve Vrběticích měly tento materiál firmy Excalibur Army a Real Trade. Ty se naopak hájí, že tyto konkrétní miny mezi zakázaný materiál nepatří, a mají údajně k dispozici posudky, které to dokazují.

Pět set kusů maďarských min typu MON-100 a MON-200 firem Excalibur Army a Real Trade, které byly uloženy ve skladech ve Vrběticích na Zlínsku, neměly podle státního zástupce v Česku co dělat. Miny podle žalobce spadají mezi zakázané bojové prostředky. Podal proto obžalobu na pět lidí a obě zmíněné firmy.

Obviněným hrozí až 12 let vězení, firmám zrušení. „Máme za to, že došlo k fatálnímu selhání kontrolních mechanismů státu. Nemohu být konkrétnější, bude to určitě cílem dalšího šetření," uvedl žalobce Leo Foltýn.

Mezi obžalovanými jsou čtyři vrcholní manažeři firem, kteří jsou zodpovědní za obchodování se speciálním materiálem. Pátým obžalovaným je starosta blízké obce Bohuslavice nad Vláří František Machuča (nez.), který v areálu dřív pracoval jako skladník. České televizi v březnu řekl, že je z obvinění rozčarovaný. 

Studio ČT24 k obžalobě za nedovolené miny ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

„Jedná se o nástražná zařízení, která jsou určená proti živé síle. Jedná se o poměrně výkonné miny, spíš než proti jednotlivcům jsou určeny proti menším jednotkám. Podle mého názoru spadají do zákazu ottawské konvence,“ uvedl vojenský analytik Jaroslav Štefec.

Mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek uvedl, že obvinění považuje za absurdní. Firma má prý k dispozici posudky, které potvrzují, že konkrétní miny mezi zakázaný materiál nepatří.

Miny zapovídá mezinárodní úmluva

Protipěchotní miny jsou zakázané Ottawskou úmluvou. Podle Čírtka ale dovezené typy min pod tuto úmluvu nespadají. „Všechny znalecké posudky akademiků a znalců z Česka i Maďarska, které máme k dispozici, se shodují, že torza směrových dálkově ovládaných min, která jsme skladovali ve Vrběticích, neodporují úmluvě o zákazu protipěchotních min,“ ujistil Čírtek.

Jde prý o miny odpalované na dálku, ne přímo při kontaktu s člověkem. Čírtek dodal, že šlo navíc o miny bez iniciace, které nejsou bojeschopné a byly určeny k rozebrání. Torza min podle něj firma nakoupila v běžném tendru maďarské armády. Ministerstvo průmyslu a obchodu dostalo informaci o tom, že je společnost do Česka doveze. „Dali jsme to na vědomí, nikdo na to nereagoval, ale stát to věděl,“ uvedl.

Policie na miny narazila v rámci vyšetřování loňského výbuchu v areálu ve Vrběticích, při kterém zemřeli dva lidé. Nejde ale o materiál, který explodoval. Hlavní líčení ve věci zatím nařízeno nebylo. Lze předpokládat, že zlínská pobočka Krajského soudu v Brně případ začne projednávat v příštím roce.