Češi darovali uprchlíkům stovky pytlů se zimním oblečením

Sbírky na pomoc uprchlíkům přinesly zimní oblečení i stany (zdroj: ČT24)

Veřejné sbírky pro uprchlíky, které se v říjnu konaly v Praze, skončily úspěchem. Lidé přinesli stovky pytlů se zimním oblečením pro dospělé i děti. Věnovali bundy, čepice, rukavice, ale i stany nebo teplé deky. Dobrovolníci teď vybrané věcí musí roztřídit a odvést do míst, kde je to potřeba.

Věci z veřejné sbírky už za několik dnů oblečou děti uprchlíků, kteří přecházejí srbsko-chorvatskou hranici v Bapska. Dovezou jim ho dobrovolníci Tomáš a Tereza. O možnosti pomáhat se dozvěděli na sociální síti. Na hranice, kudy denně projdou tisíce uprchlíků, se vydávají už podruhé. 

Uprchlíkům pomáhá na srbsko-chorvatské hranici přes 130 českých dobrovolníků. Takzvaný Czech Team pracuje čtyřiadvacet hodin denně už šestým týdnem. Z toho, jak jsou migranti oblečení, podle dobrovolníků vyplývá, že nevědí, do čeho jdou. Řada z nich má na sobě jen letní věci.  

obrázek
Zdroj: ČT24

V současné chvíli mohou Pražané odevzdávat materiální pomoc v druhé, třetí i šesté městské části. Každý všední den od tří hodin do sedmi odpoledne probíhá sbírka i v autonomním centru Klinika. „V tuto chvíli je asi nejvíc potřeba zimní oblečení, ale i velké stany na skladování věcí. Lidé můžou přispět i finančně,“ doplnil Tadeáš Polák z centra Klinika.

Další informace o tom, jak a kde pomoci, najdou zájemci na speciálním webu www.pomocuprchlikum.cz. Web věnovaný migraci spustilo i ministerstvo vnitra

Sbírky pro uprchlíky
Zdroj: ČT24