Volná místa mohou zaplnit cizinci. Rychlá víza ale budou pro jiné, než firmy potřebují

UDÁLOSTI: Vláda chce nabídnout dlouho neobsazená místa cizincům (zdroj: ČT24)

Některým společnostem se nedostává zaměstnanců. Změna není na obzoru, protože nezaměstnanost je na historicky nízké úrovni a ekonomika stále roste. Vláda tak chce nabídnout dlouho neobsazená místa cizincům. Zatímco ale firmy stojí především o méně kvalifikované pracovníky – zedníky či dělníky – program pracovních víz se má v první fázi obrátit na Ukrajince minimálně se středoškolským vzděláním.

Počet volných pracovních míst přesahuje sto tisíc. Sice statisticky stále připadají na jedno volné místo čtyři uchazeči o práci, ale fakticky počet volných míst roste. Je otázka, zda na tom něco změní plán vlády, který by usnadnil vydávání pracovních víz cizincům – proces by se měl výrazně zkrátit ze současného zhruba půl roku. „Dlouhodobě čelíme přetížení vízového systému. Řada požadavků zaměstnavatelů velmi obtížně prochází a trvá to dlouho,“ charakterizoval situaci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vládní plán ale cílí na vzdělanější lidi – konkrétně zhruba na 500 Ukrajinců se středoškolským či vysokoškolským vzděláním. Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků naznačil, že by mohlo jít například o řemeslníky: „Ukrajinská technická škola, ukrajinská řemesla byla vždycky na solidní úrovni, takže by mohli zaplnit mezeru na trhu.“

Pomůže to? Vláda chce přilákat jiné lidi než zaměstnavatelé

Potíže českých zaměstnavatelů na neobsazená místa se ale týkají především pozic s nízkou kvalifikací. „Chybí do výroby pracovníci, lidé, kteří jsou schopni zaučit se a pracovat ve výrobě,“ přiblížil majitel společnosti ze Slavkova u Brna Libor Musil, která již zaměstnala například příchozí volyňské Čechy, ale volná místa jí stále zbývají.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) naznačil, že to, po čem čeští zaměstnavatelé volají především, by vláda mohla také umožnit. Nebude to ale hned. „Můžeme v další fázi uvažovat i o dalších profesích, ale to bude kdyžtak až další krok,“ poznamenal Zaorálek.

Opozice by raději chtěla zaměstnat lidi žijící z dávek

Podle předsedy poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska jsou kroky vlády správné, ačkoli je považuje za neúplné. Chybějící pracovníky by zajistil jinak: „Chtělo by to ještě B: Ztížit situaci lidem, kteří dávají přednost životu na dávkách před tím, aby se nechali zaměstnat.“

Premiér Sobotka však upozornil, že i k tomu se vláda chystá. „Požádal jsem ministryni práce, aby připravila analýzu toho, kdo jsou lidé v evidenci úřadu práce – z hlediska věku, vzdělání,“ uvedl.

Vláda potom bude hledat způsob, jak nezaměstnané aktivovat a pokusí se jimi obsadit volná místa. Jak ale upozornila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), může být i problém v tom, že dlouhodobě nezaměstnaní žijí v místech, kde žádná práce není.