Proti migraci demonstrovalo v Brně patnáct set lidí, v Praze oddělili skupiny těžkooděnci

Události ČT: Oslavy a vzpomínky doplnily demonstrace, nejvíc lidí přišlo v Brně (zdroj: ČT24)

V Praze a dalších městech se sešly stovky lidí na demonstraci proti migraci. V Brně protestovalo podle odhadů policie na patnáct set lidí. V Praze zasáhli těžkooděnci, aby rozdělili skupinu odpůrců islámu a EU a skupinu zastánců migrantů.

V celé republice se sešly odhadem tři tisícovky lidí. Akce v Praze, Brně, Ostravě a Ústí nad Labem svolal Blok proti islámu a Úsvit - Národní koalice. 

Na protestní shromáždění proti uprchlíkům a islámu přišlo na náměstí Svobody v Brně několik stovek lidí, policie podle ČTK odhadovala i patnáct set. Na akci dorazilo i sedmdesát motorkářů, kteří se objevili i na demonstracích v dalších městech. „Shromáždění je velmi poklidné,“ zmínil redaktor ČT Michal Cagala. Nejvážnější incident tady skončil poraněnou hlavou mladého muže. Člověka, který po něm z davu hodil skleněnou lahev, už policisté zadrželi.

Podle brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) je nepřijatelné, aby se podobná akce konala v den státního svátku. „Je to účelové. Každý může mít svůj názor a já nejsem zastáncem islámu. Ale nabádám všechny, aby nezvyšovali napětí, které kolem nás je. Měli bychom se chovat tolerantně a s respektem a zároveň požadovat, abychom byli respektovaní my,“ řekl Vokřál. 

Demonstrace proti islámu v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle mluvčího Bloku proti islámu Davida Štěpána však není možné podobné akce zakazovat. „Na demonstrace jsem chodil i před revolučním rokem 1989 a tehdy nám politici taky říkali, že nemáme právo 28. října chodit demonstrovat, že chceme svobodu. A pokud nemáme právo vyjádřit svůj názor, dostali jsme se někam, kam jsme vůbec nechtěli,“ dodal Štěpán.

Demonstrace byla vyjádřením proti náporu uprchlíků, se kterým se v posledních měsících potýká Evropa. Podle Štěpána by mohla situaci zlepšit změna azylového zákona. „Navrhujeme, aby se azylová řízení vyřizovala v Sýrii nebo Libyi,“ zmínil.

V Liberci, kde demonstrovalo mimo jiné také proti přistěhovalcům zhruba tři sta lidí, se shromáždění zúčastnil předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura. Také ale dorazilo asi čtyřicet jejich odpůrců.

Na pražskou demonstraci přijel i předseda Pegidy

V Praze se sešlo zhruba sedm stovek lidí na demonstraci odpůrců EU, migrace a islámu. Na náměstí Míru si lidé přinesli hlavně české vlajky. Dorazil i předseda a jeden ze spoluzakladatelů německého protiislámského hnutí Pegida Lutz Bachmann. Účastníci jej přivítali bouřlivým potleskem a skandováním. Ve svých projevech řečníci varovali před islamizací Evropy.

Na demonstraci odpůrců EU, migrace a islámu na náměstí Míru v Praze zasahovali 28. října těžkooděnci
Zdroj: Bartosz Jakub/ČTK

Krátce po zahájení přišlo také asi třicet aktivistů s megafonem a transparenty, kteří vyjadřovali opačný názor než organizátoři demonstrace. Obě skupiny se hlasitě překřikovaly, pak zasáhla policie a rozdělila je, aby nedošlo k fyzické konfrontaci.

Policistům se i ve spolupráci s těžkooděnci podařilo obě skupinky oddělit, takže zůstalo jen u slovních výhrůžek. Nedošlo na fyzické útoky.
Jan Bezděk
redaktor ČT

Policie pak musela zakročit při pokládání věnce prezidentem Milošem Zemanem u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí. Zadržela jednoho muže, protože svým jednáním narušoval pietní akt. „Druhý muž je následoval na místní oddělení Malá Strana,“ řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Pietnímu aktu na Hradčanském náměstí přihlíželo několik stovek lidí, mezi nimi i Zemanovi odpůrci. Někteří pískali a křičeli, při prezidentově odchodu jich pár drželo v rukou červené trenýrky. Obří červené trenýrky namísto prezidentské vlajky vyvěsili nad Pražským hradem na protest proti Zemanovi zhruba před měsícem členové skupiny Ztohoven.

Česká republika slaví vznik Československa v roce 1918. Každoročně výročí založení republiky připomínají piety, vojenská přísaha nebo povýšení generálů. Vedle toho se konají i protestní shromáždění.