„Chceme dostudovat na UJAK", hlásaly stovky bývalých studentů na demonstraci

Zhruba 400 bývalých studentů speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) se sešly na protest před ministerstvem školství. Přechod na veřejné školy, který jim ministryně Valachová vyjednala, totiž považují za nereálný. Dostudovat chtějí na UJAK. V průvodu se po poledni vydali před sídlo ČSSD, aby premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) předali dopis s žádostí o pomoc.

Bývalí studenti se sešli symbolicky za pět minut dvanáct. To hlavní, co chtějí, je dostudovat na své škole, tedy na Univerzitě J. A. Komenského. Po ministerstvu školství žádají, aby vypořádalo připomínky univerzity k rozhodnutí Akreditační komise (AK). Ta vydala nesouhlasné stanovisko k prodloužení akreditace, která magisterskému oboru speciální pedagogiky končila 30. září.

Trváme na tom, aby nám AK předložila důkazy, že stejným způsobem jedná také na ostatních vysokých školách. Trváme na tom, aby ministerstvo školství vypořádalo výtky UJAK vůči AK.
Bývalí studenti speciální pedagogiky UJAK

Od budovy ministerstva školství se po poledni za doprovodu policie vydali přes most Legií, Národní třídu a ulici Na Příkopě k sídlu sociální demokracie v Hybernské ulici. Tam předali otevřený dopis adresovaný premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Po nespokojenosti s přístupem ministerstva školství žádají premiéra o pomoc. Chtějí, aby jim pomohl umožnit dostudovat právě na UJAK. Nesli transparenty „Nejsme ovce“, „Ministerstvo lže a řešení nenabízí“ a skandovali například heslo „Chceme dostudovat na UJAK“.

Bývalí studenti UJAK protestovali před ministerstvem školství
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Na rozdíl od prvního protestu, který se uskutečnil 26. září, se ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) akce neúčastnila. V pátek uvedla, že ministerstvo udělalo pro studenty vše, co bylo v jeho silách, a postupovalo nad rámec svých zákonných povinností. „Z mé strany je to nyní vše, co mohu bývalým studentům UJAK nabídnout, proto považuji setkání s jejich zástupci, navíc v tak vyhrocené situaci, v tuto chvíli za bezpředmětné,“ sdělila.

Ministryně udělala hodně málo, zní od bývalých studentů

Ministryně ohlásila, že pro bývalé studenty zařídila 650 míst na devíti jiných pedagogických fakultách. Do druhého ročníku magisterského oboru speciální pedagogika mělo nastoupit 740 lidí. Nedávní studenti, z nichž je asi 500 učitelů doplňujících si kvalifikaci, ale považují návrhy ministerstva za nereálné.

Ministr Babiš 22. října řekl, že v regionálním školství chybí 5500 učitelů. Naše paní ministryně dělá vše pro to, aby se tento počet zvýšil na 6240 chybějících učitelů.
Jindřiška Rašínová
organizátorka protestu

„Ve skutečnosti udělala paní ministryně hodně málo. Ve většině případů se pro nás jako učitele jedná o nové studium na pět let,“ uvedla zástupkyně bývalých studentů a organizátorka akce Jindřiška Rašínová. „Naše univerzita se o nás postarala. Příští týden bude zveřejněno, kde nám zajistí dostudování,“ dodala Rašínová.