Kůrovci se zakousli do stromů. Po suchém létě víc než obvykle

Lesy na jižní Moravě a Vysočině decimuje kůrovec. Lesníci na mnoha místech mluví dokonce o kalamitě. Na vině je především horké a suché léto, kvůli kterému se dřevokazný brouk přemnožil. Jedinou obranou je rychlé zpracování napadeného dřeva. Majitelé lesů na tom ale tratí.

Pily lesníků si letos nevybírají, příroda už stromy ke kácení vybrala za ně. Může za to kůrovec, kterému se kvůli suchému jaru a létu daří víc než obvykle. „Tady na jižní Moravě vysloveně o kalamitě hovořit nemůžeme, ale jedná se o podstatně zvýšený stav kůrovce,“ popsal ředitel brněnské divize Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Podle odhadů je pod brněnským ředitelstvím Lesů ČR 78 tisíc kubických metrů napadeného dříví. „Už máme zpracováno zhruba 66 tisíc kubíků, zbytek nás ještě čeká. Dříví musí být takzvaně asanováno. Ideální stav je, když je po vytěžení ihned odvezeno z lesa. Pokud se doba od vytěžení prodlužuje, může potom nastoupit i chemická asanace, tedy ošetření insekticidy,“ vysvětlil Šafařík.

Události ČT: Horko a sucho připravily pastvu pro kůrovce (zdroj: ČT24)

Problémy s kůrovcem mají i jinde. Například lesní družstvo v Přibyslavi spravuje bezmála šest tisíc hektarů lesů na hranicích Havlíčkobrodska a Žďárska. Stromy napadené kůrovcem jsou téměř všude a motorové pily se prakticky nezastaví. „Budou to určitě tři, čtyři tisíce kubíků. Dnes už je to deset procent naší roční těžby, takže je toho relativně hodně,“ řekl ředitel Lesního družstva Přibyslav Jiří Svoboda.

Stromy napadené kůrovcem odumírají a schnou. Takovou kůrovcovou kalamitu jako nyní Vysočina podle pamětníků ještě nezažila. Kraj se proto rozhodl rozsah škod zmapovat letecky. Lokality zasažené kůrovcem se zaznamenávají do map, které pak slouží majitelům lesů k lepší orientaci. Letadlo s fotografem zatím vzlétlo šestkrát, další lety jsou ještě v plánu. Už teď je jasné, že nejvíc postižené lokality jsou na Třebíčsku, Jihlavsku a Žďársku.

  • Dřeva poškozeného kůrovcem je letos oproti loňsku výrazně víc v celé republice: loni to bylo 476 tisíc metrů krychlových, letos je kubíků 623 tisíc.
  • Lesníci ročně vynaloží na ochranu porostů průměrně 50 milionů korun. Letos kvůli kůrovci částka vzroste odhadem až na 80 milionů.

Stromy napadené kůrovcem nejdou k zemi bez užitku. Ty pokácené včas mohou jít na pilu, ty horší pak využije papírenský průmysl. „Výkupní cena je samozřejmě oproti standardní kvalitě nižší, zhruba o 500 až 700 korun na jeden kubický metr,“ vyčíslil Šafařík.

Navíc kvůli těžbě jehličnatých stromů museli lesníci zpomalit kácení těch listnatých, které lidé přikládají do domácích krbů častěji. Jejich cena tak vzrostla.

Dalibor Šafařík z Lesů ČR o napadení kůrovcem (zdroj: ČT24)