5 let písma Comenia Script: Učitelé se bojí něco měnit, říká autorka

Česká veřejnost je příliš konzervativní vůči jakýmkoliv změnám a učitelé se bojí ve výuce cokoliv měnit. Tak hodnotí pětileté vyučování písma Comenia Script na některých českých školách jeho autorka Radana Lencová. Podle učitelky pražské fakultní základní školy Chodovická Jany Valentové jsou však s tímto novým druhem písma spokojeny jak děti, tak jejich rodiče. Pro žáky prvních tříd je totiž Comenia Script jednodušší na naučení než klasické písmo psací.

V Česku byla testovací fáze písma Comenia Script spuštěna v roce 2010 pouze v některých školách, první dva roky ho používali studenti 33 základních škol. Od roku 2012 mohou písmo učit všechny školy, pokud s tím rodiče souhlasí.

Podle Valentové jsou po pěti letech užívání Comenia Script s písmem spokojeny děti i rodiče. Důvodem je zejména podoba s hůlkovým písmem, které prý alespoň polovina dětí při nástupu do první třídy už ovládá. „Pro děti je toto písmo velice jednoduché na naučení a naučí se ho hravým způsobem… Comenia Script vychází z tiskací podoby písma, velká abeceda je téměř totožná s velkou abecedou tiskacího písma,“ říká učitelka základní školy.

Někteří kritici nového typu písma namítali, že dětem bude chybět ona vzájemná provázanost písmen mezi sebou. Například uznávaný grafolog Jan Jeřábek tvrdí, že písmo Comenia Script v dětech potlačuje osobnost a emoční vývoj. „Nespojité písmo fragmentuje naše vnímání, prožívání i myšlení. Spojování písmen je instinktivní záležitost. Stejně jako nehláskujeme řeč a mluvíme spojitě, tak jsou plynulé i všechny naše pohyby - ať už jde o chůzi, tanec nebo plavání,“ vysvětlil předseda České grafologické komory deníku MF Dnes.

I písmo Comenia Script je částečně vázané písmo. Děti již ve druhém ročníku dokáží psát částečně vázaným písmem i písmem Comenia Script, protože jednotlivá písmena mají tzv. výběhové tahy a děti když si potom zautomatizují ten pohyb a píší rychle, tak se jim jednotlivá písmena dotýkají a vznikne písmo částečně spojené.
Jana Valentová
učitelka pražské fakultní základní školy Chodovická

Autorka: Možná jsem s projektem přišla brzo

Každé jednotlivé dítě si tak postupem času písmo Comenia Script deformuje podle svého a začnou písmena postupně provazovat. Ani to ale podle Valentové ani podle autorky písma Radany Lencové není chybou. „S tím se právě počítá u každého písma. Comenia Script má hodně možností co do individualizace písma,“ dodává Lencová. Ani dnes by podle svých slov na písmu nic neměnila.

Podle České školní inspekce písmo Comenia Script v současné době používá jen necelých 5 procent všech základních škol v Česku. Lencová připouští, že s tímto projektem přišla příliš brzy. Podle ní je česká veřejnost příliš konzervativní a učitelé se bojí něco měnit. „Čekají, až jak dopadnou ty výsledky. Chce to čas, si myslím,“ dodává autorka.