Vinařský zákon proti pančování. Podmínky pro distributory se liší

Události: Přísnější podmínky pro vinaře i prodejce (zdroj: ČT24)

Pančování vína a daňovým únikům má zabránit novelizace vinařského zákona připravená ministerstvem zemědělství. V ní je uvedeno, jak má být nápoj označen, skladován i stáčen. Pro dovozce a tuzemské vinaře ale platí jiné podmínky.

„V zákoně je udávaná povinnost pro firmy, které dovezou do České republiky víno, aby ho měly po dobu deseti dnů uskladněné a nedělaly s ním další technologické kroky, jako je třeba stáčení a podobně,“ začal vyjmenovávat změny, které novelizace přinese, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Domnívá se, že tímto opatřením se podaří snížit dovoz pančovaného a nekvalitního vína do Česka. „Abychom měli možnost v této lhůtě přijít do provozovny, odebrat vzorky a sdělit firmě, zda jsou vyhovující, či nikoli. Firmy musí skutečnost, že víno dovezli, nahlásit do dvanácti hodin dozorovým orgánům,“ pokračoval ministr.

Zákon i přes předchozí neshody povoluje skladování nápoje v keg sudech. Ty ale musí být označeny kontrolní páskou, kterou na ně umístí ten, kdo víno stáčí. „Musí být po stáčení dána na uzávěr tak, aby pouze po jednoznačném stržení pásky mohl být sud naražený,“ vysvětlil Jurečka.

Páska bude mít unikátní několikačíselný kód, který bude také uvedený v evidenční knize. Tu budou muset vést firmy, které ji dostanou od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, stejně jako přidělené kódy.

„Keg sud musí mít plnohodnotnou etiketu. Abychom byli schopní jednoznačně dohledat, kdo obal naplnil, a kdo tedy případně udělal chybu,“ řekl ministr. Toto nařízení se ale netýká českých a moravských vinařů, kteří prodávají víno z vlastní produkce. „Máme je evidované, víme, jaké mají limity produkce na hektar, víme, jakou mají odrůdu,“ okomentoval výjimku.

  • Rok 2014 – zkontrolováno 864 vzorků
  • Rok 2015 – zkontrolováno 1292 vzorků
  •                    – 240 vzorků sudového vína nevyhovovalo
  •                    - 199 vzorků baleného vína nevyhovovalo

Skladování do 18 stupňů Celsia

V novém znění zákona jsou také podle Jurečky dvě základní podmínky. „Na místě musí být víno skladováno do teploty 18 stupňů Celsia a musí být poté vytláčeno ze sudu buď v ochranné atmosféře, anebo s příměsí CO2 do 20 procent,“ dodal ministr.

Na rozdíl od vinařů, kteří prodávají víno z vlastní produkce, mají nově firmy, které jej do Česka dovážejí a dále ho distribuují, další povinnost. Musí na výše zmíněný kontrolní a zkušební ústav v Brně nahlásit seznam provozoven, do kterých víno dodávají.

Trikolorové záklopky jsou dobrovolné

Původně ministerstvo zamýšlelo stanovit jednotnou barvu záklopky pro všechny, kteří garantují víno z domácí produkce. Vinaři si ale mohou vybrat, zda ji v barvě trikolory chtějí, nebo ne. „Jsem přesvědčen, že ji většina vinařů bude používat dobrovolně, takže není potřeba ji stanovit jako povinné označování záklopky,“ uzavřel Jurečka.

Nově bude muset být původ výrobku také jasně uvedený přímo na hlavní etiketě, ne pouze malým písmem na zadní straně lahve.