Masarykova univerzita pomůže běžencům, spolu se státem i dobrovolníky

Expertízy, právní rady, ale i finanční podpora dobrovolníků z řad studentů. Masarykova univerzita v Brně nabízí pomocnou ruku v řešení uprchlické krize. Pomoci může třeba s výukou češtiny, právními radami v oblasti azylového práva nebo volnočasovými aktivitami v uprchlických zařízeních.

„Jsme přesvědčeni, že moderní univerzita má za úkol nabízet kvalitní vzdělávání, dělat kvalitní vědu a vychovávat sebevědomé občany, kteří jsou schopni kritické reflexe společenských problémů,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Na jeho výzvu proto jednotlivé fakulty vybraly oblasti, ve kterých mohou pomoci s řešením uprchlické krize. Jedním ze způsobů má být spolupráce školy a státu, konkrétně ministerstva vnitra.

„Jedná se například o právní pomoc v oblasti azylového práva, kterou už řadu let provádějí kolegové z právnické fakulty. Z mého pohledu je to až vzorový příklad: studenti pod vedením zkušených učitelů pomáhají potřebným a zároveň získávají určitý stupeň expertízy,“ přiblížil prorektor univerzity Ivan Malý.

Zapojí se experti i studenti

Škola chce státu pomáhat i s volnočasovými aktivitami v uprchlických zařízeních. „Máme dlouholeté zkušenosti s výtvarnými ateliéry, za kterými stojí pedagogická fakulta. Podobně se zaměříme na děti a mladé, pro které dělá aktivity katedra sociální pedagogiky,“ dodal Malý.

Kromě oblastí, kde univerzita působí už delší dobu, nově nabízí státu i pomoc s výukou češtiny pro cizince, překladatelskou činnost, služby psychologů nebo školení pracovníků záchytných a azylových zařízení.

Akademici jsou ochotni přispět i expertýzami. „Je pravděpodobné, že bude potřeba zpracovávat koncepční dokumenty, například o příčinách migrace, azylovém právu, bezpečnosti,“ uvedl Malý.

Dobrovolníci jsou na MU vítáni

Vedle nabídky pomoci státu chce univerzita podpořit i přímou pomoc uprchlíkům. Té už se z vlastní iniciativy chopila řada zaměstnanců nebo studentů, kteří se rozhodli pomáhat jako dobrovolníci. Díky nim proběhla například materiální sbírka, kterou dobrovolníci shromažďovali v univerzitním kině Scala.

Podle Zuzany Lenhartové z pedagogické fakulty působí v současnosti v zahraničí kolem tří set českých dobrovolníků, mezi nimiž jsou desítky studentů. "Pomáhají na místech nejvíce zasažených uprchlickou krizí. Patří mezi ně Röszke v Maďarsku, Tovarnik v Chorvatsku a Bapske v Srbsku," vyjmenovala Lenhartová, která sbírku v brněnském kině Scala založila.

Škola teď dobrovolníky podpoří i finančně. „Vedení univerzity rozhodlo o zavedení nového stipendijního programu na podporu humanitárních aktivit. Podpoříme tak studenty, kteří bez nároku na odměnu pomáhají. Vznikl i oddělený fond, ze kterého budou stipendia hrazena,“ potvrdil Malý.

Peníze nemají být odměnou studentům za jejich dobrovolnickou práci, ale mohou sloužit například na uhrazení cestovného, ubytování nebo na potřebná školení. Studenti mohou o peníze žádat do 23. října.