Ústavní soud bude opět kompletní, senátoři schválili Jirsu

Bývalý prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa bude novým ústavním soudcem. Senát jeho nominaci v tajných volbách schválil. Podle potvrzených výsledků získal Jirsa 55 z 69 odevzdaných hlasů. Poté, co ho jmenuje prezident Miloš Zeman, bude patnáctičlenný tým ústavních soudců znovu kompletní.

Jirsa ve své nominační řeči mimo jiné řekl, že by i jako ústavní soudce chtěl „pokračovat v boji proti přepjatému formalismu, pro který přestává samotný proces plnit roli služky či berličky práva hmotného“. Úkolem procesních pravidel podle Jirsy není komplikovat přístup k právu, ale garantovat respektování a vymahatelnost práva.

Jirsa také uvedl, že se v případě nynějšího zvolení k Ústavnímu soudu nebude o přízeň senátorů ucházet znovu za deset let. „Mandát ústavního soudce by neměl být opakovatelný,“ uvedl.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (ČSSD) k Jirsově zvolení uvedl, že „zvítězila odbornost a rozum nad hmotou“. Prozradil, že na Jirsu dostával jen ty nejlepší reference o jeho souzení a přístupu. „Nenechává si zasahovat politicky do žádných kauz. Nebude přicházet v úvahu, aby mu někdo z nadřízených říkal, jak má rozhodovat,“ dodal Antl.

Jirsa by měl v týmu ústavních soudců obsadit místo po Vlastě Formánkové, které mandát už skončil. Jako ústavní soudce by podle svých slov chtěl naplnit praktické zkušenosti a usilovat o dodržování práva na spravedlivý proces. Ústavní soud by podle něj neměl hrát roli další odvolací soudní instance, i když se tomu tak mnohdy děje.

Devětačtyřicetiletý Jirsa nyní působí jako místopředseda Městského soudu v Praze a specializuje se na obchodní právo. Kariéru soudce zahájil v roce 1993 u Obvodního soudu pro Prahu 8. V letech 2002 až 2008 stál v čele Soudcovské unie, nyní je jejím čestným prezidentem.

Podílí se na vzdělávání vyšších soudních úředníků a justičních čekatelů. Působí také v akademické oblasti. Přednáší v rámci kurzů Justiční akademie či Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva. Věnuje se i publikační činnosti. Je hlavním autorem učebnice k novému občanskému zákoníku a napsal i pětidílný komentář k občanskému soudnímu řízení. 

Ve svých soudních rozhodnutích prosazuje například zveřejňování rozsudků v plném znění na internetu nebo častější uplatňování střídavé péče o děti. Je příznivcem rychlého soudního rozhodování a smírných řešení. Během přípravného jednání se mu smírem podaří ukončit asi polovinu věcí.

V roce 2009 dostal Jirsa výtku od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) za postup v souvislosti s žalobou ČSSD na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a ministerstvo vnitra. ČSSD žalobu podala kvůli tomu, že ji prý poškodilo zveřejnění takzvané Kubiceho zprávy. Soudce žalobu zamítl. Podle strany byl ale zaujatý, což prý dokládá jeho dřívější účast na veřejné diskusi se studenty, kde byl i Kubice.

Jaromír Jirsa
Zdroj: ČT24