Ochranka Hradu zadržela dalšího člena skupiny Ztohoven

Na Pražském hradě byl zadržen další člen umělecké skupiny Ztohoven. Podle policie k tomu došlo při pokusu znovu vylézt na lešení v areálu Hradu. Skupina ale na sociálních sítích odmítla, že by se její členové pokoušeli opět dostat na střechu.

Tomáš Jasný z umělecké skupiny Ztohoven byl podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna zadržen při pokusu znovu vylézt na lešení v areálu Hradu. Jeden z aktérů předcházející sobotní události ale popřel, že šlo o pokračování sobotní akce: „Dnes rozhodně nešlo o další uměleckou akci Ztohoven," uvedl performer. Naznačil, že ochranka Hradu je po víkendu velmi ostražitá.

Oblečen byl jako stavební dělník

Výtvarník Tomáš Jasný byl v pondělí stejně jako v sobotu oblečen do pracovního oděvu. V sobotu kolegům, kteří byli přestrojeni za kominíky, pomáhal s přípravami na místě. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček potvrdil, že v pondělí ochranka zadržela muže přestrojeného za dělníka. Podotkl, že Hrad očekával, že se budou podobné akce opakovat. „Po kominické tirádě se tentokrát převlékl za stavebního dělníka," uvedl.

Zadržený člen umělecké skupiny Ztohoven
Zdroj: ČT24

Poté, co policisté odvedli zadrženého člena skupiny Ztohoven, další policisté a technici kontrolovali střechy Pražského hradu. Jasného zhruba po půl hodině odvezla hradní ochranka na služebnu. 

Setkání s jedním z účastníků výtvarné skupiny potvrdila mluvčí České televize. „Štáb České televize byl dohodnut s jedním ze členů skupiny Ztohoven na rozhovoru. Ten měl proběhnout před Arcibiskupským palácem," řekla mluvčí Alžběta Plívová s tím, že štáb plánoval natočit i místo, kterým se členové skupiny dostali na lešení. „Vše nakonec ale proběhlo jinak, respondent před Arcibiskupský palác nedorazil a náš štáb už pouze zaznamenal zásah hradní ochranky," dodala mluvčí.

Tomáš Jasný redaktorce ČT, se kterou měl domluvený rozhovor, posléze - když už ho odváděli policisté - vysvětlil, že na lešení lezl kvůli záběru do reportáže. Vyšplhal tam ale ještě před natáčením rozhovoru pro ČT: „Nebyli jste tady jediní s kamerou,“ vysvětlil. Vylezl ale prý jen do prvního patra a pak šel zase dolů.

  • Ztohoven je česká diverzně-umělecká skupina, zabývající se undergroundem, performací, reklamou, mediálním objektem. Známá je svými intervencemi do veřejného prostoru. Ve skupině je údajně dvacet až sto umělců.
  • Kvůli svým aktivitám se členové skupiny dostali do konfliktu se zákonem už dříve
  • Členové skupiny vystupují pod uměleckými jmény.
  • Vůbec prvním projektem skupiny bylo v roce 2003 překrytí části neonového svítícího růžového srdce od Jiřího Davida, které nechal prezident Václav Havel umístit na Pražský hrad. Překrytím a přidáním svítící červené tečky skupina docílila, že asi 10 minut svítil nad Pražským hradem otazník.
  • Asi nejznámější akcí skupiny byl projekt Mediální realita – simulovaný atomový výbuch ve vysílání České televize. Skupina se 17. června 2007 napojila na signál jedné z kamer, která se používala pro živý přenos z Krkonoš do pořadu Panorama. ČT2 odvysílal fiktivní výbuch atomové bomby s panoramatem Krkonoš na pozadí. Bylo podáno trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy, což ovšem soudce nepotvrdil. Za tento počin byla skupina oceněna významnou cenou Národní Galerie – NG 333.

Umělecká skupina Ztohoven video ze své sobotní akce zveřejnila na sociální síti Facebook. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," okomentovala svůj čin. Podle Ovčáčka tak skupina zneuctila státní symboly a Hrad jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu. Policie oznámila, že v sobotu zadržela a následně propustila tři muže, které podezřívá z přečinu výtržnictví a krádeže. Hrozí jim až dva roky vězení.

Události: Člena skupiny Ztohoven opět zadržela hradní ochranka (zdroj: ČT24)

Podezření z neuposlechnutí výzvy a neoprávněného vniknutí

V pondělí zadržený muž skončil na oddělení pražské policie. „Je podezřelý ze dvou deliktů - neuposlechnutí výzvy a neoprávněné vniknutí do objektu střeženého policií," řekl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

V sobotu šli umělci na lešení dírou mezi plotem a zdí

Jak se skupina v sobotu, a její člen i v pondělí na místo dostaly? Od sněmovní ulice šli muži po Zámeckých schodech přímo k lešení, které je z venkovní strany hradu. Mezerou mezi plotem a zdí se pak nepozorovaně vlezli na lešení. Kdo přesně ale nese vinu za opakované vniknutí, Hrad ani tentokrát neujasnil.

„Obecně lze říct, že z vnější strany má ochranu Hradu na starosti Hradní stráž a z vnitřní je to věc Policie ČR jako takové,“ konstatoval bezpečnostní expert Andor Šándor.

Prezidentská vlajka stojí 35 tisíc korun

Nejasný zůstává i osud prezidentské vlajky. Kominíci ze Ztohoven tvrdí, že ji nechali na střeše. Podle mluvčího Hradu ale zmizela. „Ještě před půlnocí byla nad Pražským hradem vztyčena náhradní standarta prezidenta republiky. Ta předchozí byla zcizena,“ řekl Jiří Ovčáček v neděli 20. září.

Cena nové standarty je 35 tisíc korun. Kolik náhradních kusů mají v zásobě, Hrad tají.

Případem se nyní zabývá pražská policie. Teď jí běží dvoutýdenní lhůta na předání věci státnímu zástupci. Členové skupiny jsou podezřelí z krádeže a výtržnictví. 

Podle Michala Pokorného, právníka skupiny Ztohoven, ale posoudit jednání umělců jako výtržnictví není na místě. „Z toho, jak se v současné době prezentují, se z jejich strany jednalo o politický aktivismus,“ uvedl.

Ale ani krádež nebude podle oslovených právníků lehé prokázat. „Krádež vyžaduje, aby tam byla vůle si věc přisvojit - tu standartu. A to si myslím, že tam nebyla,“ uvedl právník Jan Wintr.

V úvahu by mohl přicházet i přestupek podle zákona o užívání státních symbolů. O lepší ochraně Pražského hradu budou v nadcházejících dnech společně jednat bezpečnostní složky státu.

  • Útvar na ochranu prezidenta - spadá pod policejní ochrannou službu.
  • Hradní stráž.
  • Bezpečnostní odbor Kanceláře prezidenta republiky.
  • Celkem se o bezpečnost sídla hlavy státu stará přes 800 lidí.
Události, komentáře: Trenýrky nad Pražským hradem (zdroj: ČT24)