Kováčik: Řešení uprchlické krize není v kvótách, ale v Sýrii

Je třeba řešit příčinu uprchlické krize v zemích, kde vzniká, domnívá se předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „EU musí tlačit na řešení, které ukončí válku v Sýrii. Je to zodpovědnost Západu, který se pokoušel ovlivnit vývoj v oněch zemích. Vývoz demokracie do zemí, které o ni nestojí nebo na ni nejsou kulturně připraveny, selhal,“ řekl Kováčik.

„Kontroly na hranicích jsou naprosto přirozené, akorát to přichází s křížkem po pohřbu, bylo třeba přijmout taková opatření na vnější hranici EU,“ myslí si Kováčik. Právě nejednotný přístup například Německa, které nejprve své hranice otevřelo a nyní kontroly obnovilo, podle Kováčika situaci jen zhoršuje.

Kvóty podle Kováčika nic neřeší a na společném řešení by se měla Evropa dohodnout jednomyslně. „Společné řešení není jen většinové, ale je konsensuální. Neříkám, že z něj musí být všechny země nadšené, musí s ním ale souhlasit," uvedl.

Kováčik: Řešení uprchlické krize není v kvótách, ale v Sýrii (zdroj: ČT24)

Řešení by se mělo hledat v zemích, odkud uprchlíci přicházejí, tak aby se současní uprchlíci mohli vrátit do svých domovů. „Sem utíkají lidé, kteří by měli v řádné syrské armádě bojovat proti Islámskému státu,“ dodal předseda poslaneckého klubu KSČM.

Evropská unie spolu s Ruskem či USA musí hledat řešení, které ukončí válku v Sýrii. „Bez Asada to nepůjde, Asada je třeba přibrat,“ domnívá se Kováčik, podle něhož je Bašár Asad zásadním spojencem pro řešení syrské krize.