V pomazánce botulotoxin nebyl, výrobce ale kvůli poklesu tržeb musí propouštět

Cizrnová pomazánka slovenské společnosti Alfa Bio podle nejnovějších informací jedovatý botulotoxin neobsahovala. Pacient, který údajně po jejím snězení upadl do komatu, v těle jedovatou látku neměl. Firmě, která pomazánku vyrábí, ale kvůli obvinění razantně klesly tržby a bude muset propouštět. Informaci přinesl Radiožurnál.

Na pomazánku upozornila koncem srpna Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která informaci převzala od svého slovenského protějšku.

Varování ale tehdy vycházelo pouze z testu balení nalezeného v odpadkovém koši muže, zatímco další testy téhož výrobku infikaci nepotvrdily.

Slovenský Regionální úřad veřejného zdravotnictví nyní oznámil, že pacient v těle jedovatou látku botulotoxin neměl. 

Společnost Alfa Bio teď zvažuje kroky, jak na celou situaci zareagovat: „K dnešnímu dni je propad až o 50 procent oproti plánu, který se nám doteď podařilo plnit. Na Slovensku je to o 30 procent. Takže celkově je to pro firmu až 30procentní propad. V tuto chvíli nám tak hrozí, že budeme propouštět desítky našich zaměstnanců z výroby a skladů,“ cituje Český rozhlas provozního ředitele Ondreje Luntera.