Chovanec: Vyšetřovací komise k poště ano, ale s opozičním politikem v čele

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod jehož úřad spadá Česká pošta, se nebrání mimořádné schůzi sněmovny k tomuto státnímu podniku ani vzniku vyšetřovací komise k zadávání zakázek poštou. „Žádost určitě podpořím, hnutí ANO ale musí specifikovat, co má komise vyšetřovat,“ uvedl Chovanec. „Pokud chtějí zkoumat hospodaření České pošty, najdeme způsob, jak je to možné,“ dodal s tím, že je například možnost, aby ministerstvo financí nahlédlo do financí státního podniku. „Budeme trvat na tom, aby v čele komise stál představitel opozice,“ doplnil Chovanec s tím, že to povede k větší důvěryhodnosti komise.

Podobně se vyjádřil předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák, naopak šéf lidoveckého klubu Jiří Mihola je ke vzniku komise skeptický. Oba koaliční kluby budou o návrhu na svolání mimořádné schůze k poště, s nímž přišlo vládní hnutí ANO, teprve jednat.

Chovanec uvedl, že pokud by komise vznikla, její předseda by neměl být kvůli objektivitě napojen na žádnou koaliční stranu. „Komise by se měla zaměřit na zakázky za posledních deset let. Když už má komise vzniknout, měla by odvést práci pořádně a za relevantní období,“ sdělil Chovanec.

Politická kultura nedovoluje, aby lidé při takovém podezření, které vznesla policie České republiky, zůstávali ve svých funkcích a ještě měli tu drzost chtít vyšetřovací komisi, která by měla pravděpodobně vyšetřit, kde vzala policie tu drzost je obvinit.
Miroslav Kalousek

Sklenák očekával, že žádost o svolání schůze bude na stole. Pokud by to podle něho neudělalo hnutí ANO, přišla by s požadavkem opoziční TOP 09 kvůli firmě Agrotec, jež patří do skupiny Agrofert ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše.

V případě vyšetřovací komise Sklenák zdůraznil, že rozhodující bude navrhované zadání, čím přesně by se měli její členové zabývat. „Nebráním se a priori zřízení vyšetřovací komise, na druhou stranu bych nechtěl, abychom se snažili suplovat aktivity orgánů činných v trestním řízení,“ sdělil Sklenák.

Počítám se svoláním mimořádné schůze jako s realitou. Není třeba, abychom se k ní připojovali, ale nebudeme jí ani bránit.
Jiří Mihola
Poslanec KDU-ČSL

„Osobně s velkou pravděpodobností návrh nepodpořím,“ řekl k tématu Mihola. Ke zřizování komisí je skeptický hlavně kvůli tomu, že sněmovna není už několik měsíců schopná zvolit předsedu komise k výstavbě dálnice D47 u Ostravy, bez něhož nemůže začít pracovat. Kdyby však na jednání lidoveckého poslaneckého klubu zazněly vážné argumenty pro vznik komise, mohl by změnit názor.

Hnutí ANO ohlásilo záměr vyvolat mimořádnou schůzi ve čtvrtek. Komise by se měla podle usnesení klubu vládního hnutí prověřit v součinnosti s orgány činnými v trestním řízení a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže hospodaření České pošty za posledních deset let. Schůze by se mohla konat ještě v září.

  • Na počátku kauzy Česká pošta stál podnikatel Lukáš Čadek. Ten s ní v minulosti spolupracoval a s podnikem se dostal do sporu o 24 milionů korun. Z plánovaného obchodu nakonec sešlo a Čadek zkrachoval.
  • Podle Nadačního fondu proti korupci Čadka následně oslovil člen středočeské ČSSD Kamil Choc a nabídl mu, že případ vyřeší za třímilionový úplatek. Dva miliony korun údajně měla dostat ČSSD, milion ministr vnitra Milan Chovanec, pod kterého pošta spadá.
  • Ministr i Lidový dům se od kauzy distancovali. Chovanec navíc na konci srpna vyvolal jednání Bezpečnostní rady státu. Od tajné služby prý dostal informace o snaze destabilizovat jak jeho úřad, tak poštu.
  • Premiér Bohuslav Sobotka po jednání rady prohlásil, že státní podnik i ministerstvo čelí tlakům, které chtějí zastavit snahu o transparentnější a efektivnější hospodaření pošty. Ministr se podle něj nemá nechat zastrašit.
  • Chovanec i Česká pošta podali trestní oznámení kvůli nahrávce, na které Choc a Čadek úplatek pro ministra domlouvají. Podle Chovance i pošty zaznívají na nahrávce nepodložená a vykonstruovaná tvrzení.