Rozsudek v řádu dní: Převaděč přišel o auto, peníze a musí opustit Česko

Roční podmínka, pětileté vyhoštění a propadnutí auta a peněz. Takový trest vyměřil okresní soud v Břeclavi tureckému převaděči, kterého minulý týden dopadla cizinecká policie. V autě převážel osm Syřanů bez platných dokladů. Za jejich převezení z Maďarska přes Slovensko a Českou republiku do Německa inkasoval téměř třicet tisíc euro.

  • O uplynulém víkendu zajistila cizinecká policie v ČR podle Rendlové asi 190 běženců. Celkem zadržela za uplynulého čtvrt roku 2500 uprchlíků, z nichž 60 Syřanů požádalo v Česku o azyl.

Přes tři a půl tisíce euro na hlavu. Taková je cena za naději na lepší život. Vyměřil ji turecký převaděč, kterého minulý týden dopadli jihomoravští policisté. V autě převážel osm běženců, od kterých celkem inkasoval téměř 30 tisíc euro.

Zatímco převaděč policistům předložil povolení k pobytu v Německu, žádný z jeho pasažérů potřebné doklady neměl. „Policisté jej proto zadrželi a dvaatřicetiletému Turkovi sdělili podezření z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Okresní soud v Břeclavi, který případ řešil ve zkráceném přípravném řízení, převaděči uložil trest vyhoštění na 5 let, 1 rok odnětí svobody podmíněně se zkušební dobou 3 roky a trest propadnutí věci – auta – a téměř 30 tisíc eur, které za převoz do Německa zinkasoval,“ potvrdila policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Podobně dopadl i další zadržený převaděč, kterého o několik minut po prvním řidiči kontrolovali policisté taktéž na dálnici D2. „Řidič vozidla s německou registrační značkou byl dvaačtyřicetiletý Maďar, který v autě převážel čtyři dospělé Syřany a jedno dítě. Ani oni neměli potřebná víza či povolení k pobytu,“ dodala mluvčí. I tento muž skončil v policejní cele a od soudu si odnesl stejný trest, jako první převaděč.

Vedoucí odboru cizinecké policie v JMK Miroslav Tóth o převaděčích (zdroj: ČT24)

Česká policie propustila jen menší část zadržených Syřanů

Většina Syřanů, kteří v minulém týdnu ve dvou početných skupinách dorazili ve vlacích do Česka, zůstává v českých zařízeních pro uprchlíky. Celkem jich bylo 280, přičemž policie propustila 127 z nich. Zbytek bude patrně vydán policii do Rakouska či na Slovensko, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Propuštěni byli ti Syřané, kteří již žádají v Maďarsku o azyl. Patrně se vydali do Německa. A přibývá i převaděčů, od začátku letošního roku jich odhalili policisté na jižní Moravě už 43, loni to za stejné období byli jen tři.