Chovanec: Kvóty nemají smysl, lidé stejně odejdou do cílových zemí

Ministerstvo vnitra v pondělí spustí speciální stránky zaměřené na migraci. Podle šéfa resortu Milana Chovance (ČSSD) tím chce předejít různým fámám, které se objevují na internetu. Chovanec zároveň spolu se svým slovenským protějškem Robertem Kaliňákem znovu odmítl povinné kvóty na příjem uprchlíků. Podle ministrů nemají žádný smysl, protože běženci by časem stejně odešli jinam.

  • Za prvních sedm měsíců letošního roku podalo v Česku žádost o azyl nebo dočasnou ochranu 884 lidí. 143 žadatelů tvořily děti, pět jich dorazilo do země samo. Zhruba polovina dětí pochází z Ukrajiny, 16 ze Sýrie, pět z Afghánistánu.
  • V roce 2014 podalo žádost o azyl 1156 lidí včetně 229 dětí. Šest dětí přišlo do Česka samo. Ze Sýrie pocházelo 32 dětí, téměř stovka byla z Ukrajiny.
  • V posledních letech bylo nejvíc dětských žadatelů v roce 2008. Celkem o ochranu žádalo 1656 osob, z toho 305 dětí. Bez dospělých jich do ČR dorazilo 34. Nejvíc dětí pocházelo z Turecka, a to 72. Z Ukrajiny přijelo 37 dětí, ze Sýrie 14, z Afghánistánu 15 a z Iráku čtyři.

„Po internetu se šíří různé zaručené zprávy. Abychom dali občanům České republiky jasnou a zřetelnou informační bázi, tak od pondělí spustíme na webu ministerstva vnitra informace o migraci,“ uvedl ministr na tiskové konferenci. 

Na webu by se informace měly objevit prakticky ihned po jejich ověření. „Aby se lidé mohli podívat, jak to vypadá, co se v ten den událo, kolik migrantů přišlo nebo jaký je stav našich migračních zařízení. Nechceme šířit paniku, chceme lidi uklidnit,“ dodal ministr. 

Hlavní hygienik Vladimír Valenta vydal prohlášení, že Česko v souvislosti s uprchlickou krizí aktuálně není ohroženo šířením exotických infekčních nemocí. Epidemiologická situace je podle hlášení ze všech zdravotnických zařízení klidná.

Množí se padělané syrské pasy

Chovanec se kvůli migrační krizi sešel se svým slovenským protějškem Robertem Kaliňákem. Oba znovu odmítli povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. „Nic neřeší, ani nevíme, podle jakého klíče bychom migranty přerozdělovali a především jak bychom je na území Česka a Slovenska udrželi, když téměř žádný nechce na území těchto států zůstat,“ poznamenal.

Po debatě se zachycenými migranty 98 procent z nich chce do Německa, pár jedinců do Dánska, někteří do Švédska a do Norska. O azyl v Česku požádalo několik jednotlivců a jedna rodina. My je tu budeme držet o tři měsíce navíc a pak se stane nezvratné, prvním vlakem odjedou do Německa.
Milan Chovanec

Německo na konci srpna přestalo vracet syrské uprchlíky do zemí, v nichž vstoupili na půdu Evropské unie. Místo toho úřady rozhodují rovnou o udělení azylu. Pokud by chtělo přijmout všechny uprchlíky ze Sýrie, kteří jsou v Maďarsku, pak Česko a Slovensko pro jejich přesun vytvoří vlakový koridor. 

„Nechali bychom tyto vlaky projet bez toho, abychom migranty dál kontrolovali, pouze bychom udělali doprovod,“ řekl Chovanec. Maďarsko by ale muselo garantovat, že jde výhradně o Syřany, kteří byli prověřeni. Podle Chovance se totiž množí padělané syrské pasy i lidé, kteří se za Syřany vydávají.

Nával uprchlíků jako výsledek nedůsledné imigrační politiky

Podle Kaliňáka navíc může za nával uprchlíků do Evropy její nedůsledná imigrační politika. Upozornil, že Evropská unie rezignovala na návratovou politiku a kontroly. Výjimkou tak nejsou lidé, kteří mají už pět let rozhodnutí o deportaci, ale v zemi stále zůstávají. „To jsou chyby, které tvoří nelegální migraci. Pro lidi je to motivací. Potom jsou ochotní nesmyslně riskovat život a my jsme svědky katastrofálních obětí a zvěrstev převaděčů.“ 

Česko má nyní pro běžence zajištěno 1100 míst. Zařízení už jsou zhruba z 90 procent zaplněná. Vnitro už dříve uvedlo, že do konce roku chce kapacitu zvednout na 1400 míst. Vzniknout by mohla například v bývalé věznici Drahonice na Lounsku. Pokud by do Česka mířilo víc než 1000 uprchlíků denně, ministerstvo by požádalo o pomoc armádu a Vězeňskou službu.

Chovanec: Množí se lidé, kteří se vydávají za Syřany (zdroj: ČT24)