Sobotka odmítá kritiku Západu kvůli kvótám, vypraví se do Srbska

Premiér Bohuslav Sobotka odmítl kritiku evropských politiků kvůli odlišnému postoji ke kvótám pro migranty. Výtky přicházejí od rakouského kancléře Wernera Faymanna a nově i od francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse. Sobotka ale znovu potvrdil, že Česko kvóty nechce a o počtu lidí, kterým udělí azyl, chce rozhodovat samo.

Šéf francouzské diplomacie Fabius v rozhovoru pro francouzská média tvrdě kritizoval přístup některých východoevropských zemí k imigrantům: „Když vidím jistý počet zemí Evropy, které neakceptují kvóty, pokládám to za skandální.“

Jmenovitě se Fabius vyjádřil kriticky vůči Maďarsku, které podle něj “nerespektuje společné evropské hodnoty“, když na své hranici postavilo plot. Podle něj by Budapešť měla bariéru odstranit a Evropská unie by měla vést vážnou debatu s maďarskými představiteli.

Maďarsko postavilo proti uprchlíkům plot na hranici se Srbskem
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Sobotka a Chovanec vyrazí do Srbska

Kvůli řešení uprchlické krize chce příští týden jet premiér Sobotka spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem do Srbska a jednat s tamními politiky o dalším postupu Evropské unie. Podle Sobotky by se problémy měly řešit zejména v konkrétních zemích, kde vznikají konflikty a boje, kvůli kterým pak lidé odcházejí. „Jako Evropská unie bychom měli vytvářet silný tlak na to, aby se situace v Sýrii tam, kde je to možné, uklidnila. A skončil válečný konflikt, který už vyhnal z domovů čtyři miliony lidí,“ uvedl český premiér.

Evropská komise navrhovala přerozdělení části uprchlíků mezi unijními zeměmi na základě závazných kvót. Dobrovolné přijímání uchazečů o azyl naráží na nedostatek ochoty v zemích, jako je Maďarsko, Slovensko, Slovinsko nebo Rakousko. Česká republika je jedním ze států, které se zavedením závazných kvót nesouhlasí a hodlá uprchlíky přijímat dobrovolně podle svých možností. Odvážně se k této problematice podle Fabiuse staví Německo a Francie je po jeho boku, ale odpovědnost by podle něj měla převzít celá Evropa.

Kvóty by byla chybná cesta. Nezměnil jsem svůj názor. Nezměnila ho ani česká vláda a já myslím, že ani země V4, jak jsem slyšel nedávné vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica nebo nového polského prezidenta. Není to jenom postoj Česka. Budeme takto společně postupovat i na dalších jednáních Evropské rady.
Bohuslav Sobotka

V pondělí se Sobotka sejde s prezidentem Milošem Zemanem a i na této schůzce bude dominovat téma běženců. S hlavou státu chce řešit, jak v mezinárodním prostředí otevřít debatu o řešení příčin současné situace. „Uprchlíci jsou tématem v zásadě na všech jednáních, kterých se účastním. Budeme mluvit o migrační krizi, o tom, jak využít mezinárodní fóra, kterých se budeme účastnit během podzimu, abychom tam otevřeli potřebu řešit příčiny migrace. Ne jenom následky,“ nastínil plány debaty s prezidentem Sobotka.

Policie zachytila ve vlaku z Rakouska 50 uprchlíků (zdroj: ČT24)

Zeman: Většina uprchlíků přichází z ekonomických důvodů

Zatím nikdo neuvedl, jaký je poměr mezi politickými a ekonomickými migranty, podotkl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 prezident Miloš Zeman. „Já sám se domnívám, že drtivá většina z nich jsou ekonomičtí imigranti,“ dodal. Poukázal na to, že přicházejí i ze zemí, jako je Eritrea, Senegal, Kosovo nebo Pákistán, v nichž se neválčí. „Mám silné podezření, že tito lidé u nás nechtějí pracovat,“ podotkl prezident.

Česká vláda rozhodla o dobrovolném přijetí 1500 uprchlíků. „Když tedy vynechám těch 1500 lidí, tak všichni ostatní jsou zde nezákonně, a pokud porušili naše zákony, měli by být okamžitě vraceni, a ne umisťováni do různých ubytovacích zařízení,“ řekl prezident s odvolání na dublinské dohody.

Miloš Zeman
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

V souvislosti s islámskými imigranty existují podle Zemana tři rizika, z nichž první je vytváření vyloučených zón. „Tito lidé právě vzhledem k výrazné kulturní odlišnosti nebudou schopni asimilace,“ soudí prezident. Další riziko, a to infekční onemocnění, prý Zeman nepřeceňuje. Za pravděpodobné ale pokládá riziko třetí, a to, že takzvaný Islámský stát vyšle i spící buňky, které budou zárodkem budoucích teroristických organizací.

Zeman se opět vyslovil pro to, aby Evropská unie chránila své vnější hranice. Když tato ochrana nefunguje, je podle něho třeba zastavovat imigranty na českých hranicích a vracet je.