Policie odložila případ Palasova penzionu, i když zjistila nejasných 10 milionů

Policie odložila trestní řízení proti senátorovi Jaroslavu Palasovi (zvolen za ČSSD) a jeho manželce kvůli stavbě penzionu na Bruntálsku, do kterého manželé investovali skoro 30 milionů korun. I když se povedlo prokázat rozdíl mezi příjmy a výdaji ve výši téměř deset milionů korun, podle policie to automaticky neznamená spáchání trestného činu. S odvoláním na bruntálského okresního státního zástupce Libora Malého to uvedla ČT. Média dříve uvedla, že bývalý poslanec a ministr zemědělství Palas financoval stavbu za miliony korun z nejasných zdrojů. Palas to odmítal a tvrdil, že si na stavbu vydělal s manželkou, která je zubařka.

Bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Palase podle jeho advokáta policisté podezřívali, že přijal desetimilionový úplatek v souvislosti s převodem novojičínské nemocnice z kraje na soukromého vlastníka. Policejní vyšetřování ale podle ČT nic takového neprokázalo. Palas byl zvolen do Senátu za ČSSD, ze které později vystoupil. Mandát mu končí v říjnu 2016.

Sám Palas prý o skončení prověřování ze strany policie nic neví. Podle něj byla celá záležitost ve fázi trestního řízení, kdy policie prověřovala určité skutečnosti. S policií prý maximálně spolupracoval a doložil, že dům postavil za řádně získané prostředky. „Nemám pocit, že bych kdykoliv udělal něco, co by nebylo v souladu se zákonem,“ doplnil s tím, že celou kauzu považuje za dehonestující. Vyšetřování podle něj trvalo nestandardně dlouho.

Palas měl přijmout desetimilionový úplatek kvůli převodu novojičínské nemocnice, která v roce 2012 přešla z kraje do zdravotnické skupiny Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. O rok předtím se Agel dohodl s krajem, že převezme spolu s nemocnicí i její závazky po lhůtě splatnosti ve výši 270 milionů korun a kraji bude ročně platit nájem přes 25 milionů korun.