Za tři dny naprší, co nenapršelo za měsíc. Voda může dělat problémy

Výstrahu kvůli vydatným dešťům, které mohou zatopit sklepy a nízko položená místa či podemlít silnice, vydal Český hydrometeorologický ústav. Nová výstraha se týká většiny území Čech, celé Vysočiny a také Jihomoravského kraje. Během tří dnů by mělo napršet tolik, co obvykle naprší za měsíc, ovšem za poslední měsíc nenapršelo. V noci na středu by mohly některé hladiny vystoupat i na povodňový stupeň. Jak ale meteorologové zdůrazňují, vzestupy hladin by neměly být vysoké. Vydatný déšť ovšem také znamená, že již nehrozí požáry.

S výjimkou severovýchodu republiky a jihozápadu Čech platí od pondělních 14 hodin až do středy výstraha na vydatné deště. Srážkové úhrny za 24 hodin mohou být až 60milimetrové, při bouřkách může napršet ještě více. „Za tři dny, které budou, by mělo spadnout to, co obvykle spadne za měsíc. Ovšem když bylo teď takové sucho, tak to vlastně ani tak moc nevadí," shrnul meteorolog České televize Vladimír Piskala.

Výstraha na vydatné deště
Zdroj: ČT24

Prší i na Šumavě, v řekách je ale zatím vody pořád málo

Přestože už prší i na Šumavě, voda tam v řekách zatím výrazně nepřibyla. Suchá jsou i prameniště u bavorských hranic. Stále sucho je hlavně v centrální části Šumavy. Starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN) například upozornil na některá místa v lese, kde v předchozích dnech naměřili termokamerou až 57 stupnů Celsia.

Za poslední tři dny napršelo na Kvildě asi pět milimetrů. To se nestačilo projevit na drobných tocích ani třeba na Pramenech Vltavy. Jejich přítok je stále stejně suchý jako před týdnem. Jak ale uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák, za vyschnutím přítoku k Pramenům Vltavy nestálo pouze extrémní sucho, ale ovlivnil to i ucpaný přívod vody a narušená vodoteč. Podle mluvčího bude ucpaná roura pravděpodobně pročištěna.

Vodáci zatím musí čekat, Teplá Vltava u Soumarského mostu je stále pod limitem

Hladiny řek se zatím nezvedají ani na vodáckých trasách. A většinu toků je možné stále bez problémů přebrodit. Na Teplé Vltavě u Soumarského mostu sice prší už druhý den, ale kvůli nízké hladině tam lodě stále nemohou vyplouvat. Limit je 50 centimetrů. Podobný stav jako letos tam přitom nepamatují - řeka je pro vodáky uzavřená už od 25. července.

Mapa srážek
Zdroj: ČT24

Dagmar Veselá, která má v Národním parku Šumava na starost registraci lodí, nicméně dodává, že pokud trochu naprší, bude možné splouvat Vltavu alespoň z Lenory na Soumarský most. „Tam je pětačtyřicet centimetrů limitní,“ uvedla.

Déšť vystřídal sucho, někde je vody pořád málo (zdroj: ČT24)

Vodní elektrárna na Havlíčkobrodsku fungovala jen 6 hodin a už opět stojí

Vysočina patří mezi kraje, kde zatím příliš nepršelo. Vodní elektrárny na mnoha místech stojí už víc než měsíc. Například ta v Perknově na Havlíčkobrodsku se v pondělí nad ránem sice rozběhla, když její turbínu díky dešti spustil automat. Po 6 hodinách ale zase pracovat přestala - vody je pořád málo. 

Kolik naprší do středy
Zdroj: ČT24

Vyplavené sklepy některé regiony zažily už v neděli

Už v neděli si lidé na řadě míst od Domažlic po Vizovice připomněli, jaké problémy působí počasí v našich zeměpisných šířkách obvykle: vysoušeli vyplavené sklepy, hasiči v Ostravě, Plzni či Praze museli vyjíždět i k zaplaveným silnicím. „Nejvíce toho za 24 hodin od včerejšího do dnešního poledne spadlo na jižní Moravě a také na Českomoravské vrchovině, částečně i ve středních Čechách. Bylo to 30 až 40 milimetrů, ojediněle i 50,“ uvedla meteoroložka Marie Odstrčilová. 

Konkrétně v Rakovníku v neděli kanalizace nestačila odvádět množství vody a část ulic tak připomínala spíš toky. Do rána ale hasiči vodu ze zatopených míst odčerpali.

  • Vysoký stupeň nebezpečí: Jihomoravský kraj, Liberecký kraj (pouze Českolipsko), Pardubický kraj (pouze Chrudimsko a Svitavsko), Praha, Středočeský kraj, Kraj Vysočina
  • platí do 19. 8., 6:00
  • Nízký stupeň nebezpečí: Jihočeský kraj (kromě Krumlovska a Prachaticka), Karlovarský kraj (pouze Karlovarsko), Plzeňský kraj (pouze Plzeňsko a Rokycansko)
  • Ochlazení zasáhlo i Chorvatsko. Teploty v pondělí nepřesáhnout 30 stupňů, navíc zemi zasáhnou bouřky.
  • Deště a blesků se lidé dočkají v celém západním Středomoří.
  • Teploty nad 30 stupňů zůstávají v jeho východní části, například na Kypru.

Deštivé počasí, které rychle vystřídalo dlouhodobé sucho, může vést k zaplavení sklepů a níže položených míst, kam steče voda ze svahů. Vyschlá půda totiž příliš velké množství vody nedokáže vstřebat. Hrozí proto i rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Podle Marie Odstrčilové budou hydrologové ještě zpřesňovat své výpočty a případně vydají konkrétní povodňové výstrahy. „Ale vzestupy hladin nebudou vysoké,“ zdůraznila.  Hrozí ovšem i podemletí silnic, zejména krajnic a mostů. Meteorologové dále varují řidiče před možným aquaplaningem a upozorňují na sníženou dohlednost.

Vedra se nevrátí, ve druhé polovině týdne deště zeslábnou

V úterý teploty nepřesáhnou 21 stupňů, ve druhé polovině týdne deště zeslábnou a teploty zůstanou v rozmezí, které bývá ve druhé polovině srpna obvyklé – kolem 25 stupňů, maxima by v posledních prázdninových dnech měla být kolem 27 až 28 stupňů Celsia.

Počasí od středy - vývoj teplot
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobého výhledu by v září mohly být teploty mírně nad průměrem, další extrémně horké období už ale nehrozí. Srážkově by měly být nadcházející týdny průměrné.

Hydrolog Radek Vlnas v Událostech v regionech konstatoval, že po předchozích suchých týdnech jde hlavně o to, aby se počasí vrátilo na normální hodnoty a na normální srpnový průběh. „Aby netrvala období beze srážek několik týdnů, jako jsme toho byli dosud svědky,“ uvedl Vlnas.

Riziko požárů se snižuje, hladina spodních vod se zvýší až se zpožděním

Deštivé počasí ukončilo vlnu sucha a horka, kvůli kterým výrazně častěji hořelo. Od začátku srpna hasiči vyjeli téměř ke dvěma a půl tisícům požárů.

Tropické počasí se projevilo i na podzemních vodách. Tam se ale podle hydrologů situace od té loňské moc neliší. Hydrolog Petr Janál z regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu Brno uvedl, že pouze u 10 procent vrtů, kde se sleduje hladina podzemní vody, je situace horší, než byla touto dobou v loňském roce. „Ke zlepšení tam samozřejmě dojde až se zpožděním oproti povrchovým vodám,“ uvedl Janál. 

Hydrolog Radek Vlnas v Událostech v regionech dodal, že země se bude z předchozích suchých týdnů vzpamatovávat dlouho. „Naplnění zásobníků podzemních vod, které za nízkých stavů dotují povrchové vody, probíhá během jarního tání. Přejme si teď především normální, na sníh bohatou zimu,“ uvedl Radek Vlnas z Českéh hydrometeorologického ústavu.