Test od brněnských vědců rozpozná ebolu do půl hodiny

Brno – K boji proti epidemii eboly přispěli i brněnští vědci. S kolegy z Německa a Itálie vyvíjejí test, který umožní diagnostikovat virus přímo v terénu, a to do třiceti minut. Doteď byly k rozpoznání eboly potřeba složité laboratorní testy. První podobný rychlý test schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) letos v únoru. Metoda, na které pracují vědci z brněnské Mendelovy univerzity, by měla být k dispozici do tří měsíců.

Přes 25 tisíc nakažených a 10 tisíc obětí. Tak vypadá dosavadní bilance epidemie eboly, která vypukla loni v západní Africe. Právě v souvislosti s největší epidemií tohoto onemocnění v historii uvolnila Evropská unie 7,8 miliardy korun na vývoj a výrobu rychlých diagnostických testů a vakcín. 

Do iniciativy se zapojila i Mendelova univerzita v Brně. Jejich společné vědecké konsorcium s názvem FILODIAG se stalo jedním z osmi výzkumných týmů, které na zadání Evropské komise hledá další možnosti v boji proti ebole. 

Vedoucí laboratoře René Kizek o testu na ebolu (zdroj: ČT24)

Rychlá a přesná diagnóza může podle odborníků znamenat průlom v boji s nemocí. „Spolehlivě diagnostikovat ebolu je doposud možné jen laboratorně na specializovaných pracovištích. Ty se v afrických podmínkách mohou nacházet i stovky kilometrů od pacienta. Než test podstoupí, může uběhnout i několik dní, a to je pro nemocného i jeho okolí fatální,“ uved hlavní řešitel projektu Vojtěch Adam. 

K diagnóze stačí třicet minut 

Test, který vědecký tým vyvíjí, bude moci spolehlivě detekovat virus z krve do půl hodiny. K diagnostice navíc nebude zapotřebí ani laboratoř, zdravotníci budou moci testovat pacienty přímo v terénu i na odlehlých místech. 

První rychlý test letos v únoru schválila Světová zdravotnická organizace (WHO). Diagnózu sice prý dokáže určit s menší přesností, ale zato během pouhých 15 minut. Měl by být i výrazně levnější. Dosavadní laboratorní testy stojí zhruba 100 dolarů (asi 2400 korun) a trvají až šest hodin. WHO v polovině listopadu loňského roku vyšla vědcům a farmaceutickým firmám vstříc a zjednodušila požadavky na vlastnosti vyvíjených rychlotestů.

„Diagnostika probíhá za použití specificky modifikovaných paramagnetických částic, na které se váží viry. Krev pacienta se odebere pomocí cartridge a vzorek i s přidanými částicemi se vloží do speciálního přístroje velikosti mobilního telefonu, který vyvíjí náš německý partner. Rozložením virů se dostaneme k jejich nukleové kyselině, ze které dokáže přístroj virus detekovat,“ vysvětlil René Kizek z Laboratoře metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně, kde výzkum probíhá. 

Na výzkum a vývoj detekčního testu získala Mendelova univerzita v Brně dotaci přes 6,5 milionu korun. Vychází při tom ze svého know-how, konkrétně z diagnostického testu chřipkového viru, který vědci vyvinuli před dvěma lety. Ten funguje na stejném principu, kdy vědci využívají nanočástice, na které váží biomolekuly. Protože výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně nemohou při vývoji testu pracovat se skutečným virem eboly, při svých experimentech využívají právě virus koňské chřipky. Funkční metodu pro test na ebolu by mělo mít vědecké konsorcium dokončené do září 2015.