Evidence tržeb dostala ve sněmovně bez ohledu na účtenky šanci

Praha – Sněmovna dnes po šestihodinové debatě podpořila přes odpor opozice vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Evidence má podle kabinetu pomoci omezit daňové úniky či šedou ekonomiku a tím přinést více peněz státu. Jenže pravicová opozice hrozí před dalším jednáním ve sněmovně obstrukcemi. Vystoupení exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) doprovázela prezentace ministra financí Andreje Babiše (ANO), který mezitím chodil po jednacím sále a poslancům na panelech ukazoval, jak bude vypadat účtenka s údaji pro evidenci tržeb.

Návrh na zamítnutí podpořily kluby ODS a TOP 09 a Starostů, poslanci z klubu Úsvitu se zdrželi. Komunisté se buď zdrželi, nebo hlasovali pro předlohu.

Kalousek si vyžádal kvůli rozruchu, který v sále Babiš vzbudil, desetiminutovou přestávku na poradu svého klubu. Po přestávce popsal Babišovo počínání slovy, že po sněmovně běhali nějací demonstranti s cedulemi. „Nikdy vám nedovolíme ten zákon schválit a uvést v realitu,“ prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vy to zavádíte jenom pro někoho a jenom tam, kde to zajímá Babiše,“ vyčetl Kalousek vládní koalici. Ve svém kritickém projevu se opřel i přímo do Babiše. Poukázal na to, že značná část daňových optimalizací se odehrává mezi spřízněnými firmami. V této souvislosti Babišovi vyčetl, že Synthesia Pardubice údajně vyplatila Babišově Agrofertu miliardy za snížení základního kapitálu a navíc i dividendy. Státu však prý na korporátní dani nezaplatila ani korunu, zato požaduje miliardy na sanaci ekologických zátěží.

Babiš: Zákon by měl narovnat podmínky na trhu

„To není zákon proti živnostníkům, to je lež,“ řekl ministr financí Andrej Babiš. „Poctiví živnostníci to vítají,“ dodal. Zdůraznil, že zákon má také narovnat podmínky na trhu, aby odstranil výhodu nepoctivých podnikatelů, kteří neplatí daně. Většina podnikatelů podle něj ale podniká poctivě. Chorvatský systém, kterým se Česko inspirovalo, je podle Babiše nejmodernější, nejlevnější a nejméně podnikatele zatíží.

Podle průzkumu agentury STEM si od novinky slibují zlepšení výběru daní hned tři čtvrtiny dotázaných. Stejný podíl se domnívá, že by stát měl hledat cesty k vyššímu výběru daní od obchodníků, poskytovatelů služeb a prodejců. Za špatnou totiž považuje daňovou morálku v Česku 60 procent lidí.

  • „Děkuji za nonverbální prezentaci, která jistě podporuje mé vystoupení,“ glosoval Babišovo vystoupení se zvětšenými vzory účtenek Kalousek. „Byl tu mimořádný hluk a navíc tu běhali nějací demonstranti s cedulemi,“ dodal Kalousek a zopakoval svůj příspěvek.
  • „Myslel jsem, že budeme debatovat normálně, ale nemá to úroveň. Pan Kalousek mi poničil účtenku, jako majetek ministra financí. Vy říkáte, že to patří všem. Nevím, jestli si všichni budeme psát po svých věcech,“ bránil se Babiš.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala označil evidenci tržeb za součást útoku vlády na živnostníky, podnikatele a všechny pracovité lidi. „Systém je úplně zbytečný a nenaplní cíle,“ zdůraznil Fiala.

Karel Fiedler z klubu Úsvitu přímé demokracie s odkazem na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu poznamenal, že obchod, pohostinství a stavebnictví tvoří velmi malý podíl v únicích daně z přidané hodnoty. „Budeme honit blechy v kožichu medvěda,“ řekl.

Také vládní lidovci mají stále výhrady k navrhované podobě zavedení elektronické evidence tržeb. Chtějí dát pozměňovací návrhy, aby byli ochráněni nejmenší živnostníci a podnikatelé, jak vyplynulo z tvrzení místopředsedy frakce KDU-ČSL a zpravodaje zákona Jaroslava Klašky. Povinnosti mají podle Klašky podléhat všichni s tím, že vláda může poskytnout dočasnou výjimku na základě podkladů ministerstva financí. Výhrady KDU-ČSL ale podle něho dosud nebyly uspokojivě dořešeny, jde právě o ochranu nejmenších živnostníků a podnikatelů. „Například živnostníků nebo podnikatelů, kteří to mají jako přivýdělek ke svému dalšímu pracovnímu poměru,“ řekl Klaška. O pozměňovacích návrzích, které lidovci uplatní, budou v koalici jednat. „Věřím tomu, že jednáním dojdeme k nějaké shodě,“ dodal Klaška.

Koalice říká

  • zákon má odstranit výhody nepoctivých podnikatelů
  • změnami v zákoně je ještě nutné ochránit ty nejmenší živnostníky (KDU-ČSL)
  • počítá se s účtenkovou loterií
  • z evidence ale bude řada tržeb vyloučena (např. na úřadech, poštách nebo na veřejných toaletách) 

Opozice říká

  • je to útok na živnostníky
  • diskriminování jsou ti, kteří nemají přístup k internetu
  • systém je moc drahý a zneužitelný
  • vláda považuje všechny živnostníky za podvodníky

Podle MF by měl stoupnout výběr daní o jedenáct miliard

Podle záměru vlády budou obchodníci hlásit online tržby finančním úřadům. Zákazníkovi vydají účtenku a současně odešlou státu požadované údaje. Počítá se i se zavedením účtenkové loterie. Evidovat se budou platby nejen v hotovosti, ale i kartami, směnkami nebo šekem. Z evidence ale bude řada tržeb vyloučena, půjde například o placení na úřadech, poštách nebo na veřejných toaletách. 

Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat
z DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun. Doprovodné zákony k návrhu sice snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent, čímž stát přijde asi o 400 milionů, ale stát by podle Babiše mohl díky evidenci tržeb vybrat o 5,5 miliardy navíc. Až
v dalším roce se pak přidají daně z příjmu a zvýšený výběr daní by měl stoupnout celkově zhruba o jedenáct miliard korun.

Opozice myšlence elektronické evidence vyčítá především to, že je drahá a že podnikatele
a priori považuje za podvodníky. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek navíc tvrdí, že je možné systém zneužít. „Největšímu oligarchovi a ministrovi financí to přinese dokonalý monitoring trhu,“ řekl. To ale Andrej Babiš odmítá, podle něj „do finanční správy nejde žádný detail“.

Petr Fiala při debatě ve sněmovně upozornil i na to, že na řadě míst existuje problém
s přenosem dat a vysokorychlostním internetem a obchodníci nebudou moci v požadovaném čase odesílat údaje finančním úřadům. Andrej Babiš ovšem reagoval, že živnostník bez připojení bude moci požádat finanční úřad o zjednodušenou registraci a údaje bude smět odesílat jednou týdně.

Opozice chce přijetí zablokovat obstrukcemi

Pravicová opozice nicméně i tak chystá rozsáhlé obstrukce při závěřečném schvalování. Předseda ODS Petr Fiala chystá „obsáhle vysvětlovat všechna negativa, která zákon o registračních pokladnách přináší“. Miroslav Kalousek pak prohlásil, že zákon schválen nebude.

Poslanci se k ektronické evidenci tržeb vrátí i během léta, definitivně schválit ji chtějí do podzimu. Pokud pravicová opozice neuspěje s obstrukcemi a zákon projde podle vládních předpokladů, tak se od nového roku bude zavedení elektronické evidence týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu i maloobchodu. O dalším rozšíření systému by měla rozhodnout následně vláda.

Finanční správa vypsala zakázku na informační kampaň k elektronické evidenci tržeb. Předpokládaná hodnota za stanovení strategie a kreativní části je 1,35 milionu korun bez DPH. Na výsledky tendru později naváže rozsáhlejší nadlimitní zakázka, která bude zahrnovat realizaci kampaně, včetně zprostředkování reklamního prostoru. Vítězná agentura by měla navrhnout podobu kampaně, která chystanou evidenci tržeb představí jako prostředek k nápravě podnikatelského prostředí a lepšímu výběru daní. Druhou cílovou skupinou jsou podnikatelé, kteří mají být včas informováni o povinnosti registrovat se do systému. Součástí zakázky je zpracování návrhů inzerátů nebo scénářů vzdělávacího pořadu či reklamního spotu.