Nemocnice se nedohodly s pojišťovnami, nejsou si jisté růstem platů

Nemocnice se podobně jako v posledních letech nedohodly se zdravotními pojišťovnami na úhradách péče pro příští rok. Výši úhrad tak určí vyhláškou ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice prý požadují navýšení vzhledem k růstu výběru pojištění. Pokud nemocnice víc peněz nedostanou, hrozí prý navzdory slibu ministerstva, že se platy pro zdravotnický personál příští rok nepodaří navýšit.

V dohodovacím řízení pojišťovny a nemocnice nedospěly ke shodě. Podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) pojišťovny navrhly zachovat výši úhrad na úrovni letošního roku.

Nemocnice oproti tomu požadují navýšení úhrad, které by odpovídalo růstu výběru pojištění. Za první pololetí se blíží pěti procentům a asociace nemocnic počítá, že by pětiprocentního nárůstu měly pojišťovny dosáhnout za celý rok. „Čili chceme opravdu jen to, co by pojišťovny měly na účtech, nechceme nějaké nereálné navýšení úhrad,“ zdůraznil předseda AČMN Eduard Sohlich.

VZP: Záleží na ekonomice i podobě vyhlášky

Mluvčí VZP Oldřich Tichý řekl, že slibovat cokoliv pro příští rok je ošemetné vzhledem k tomu, že nelze s jistotou přesně říci, jak se bude vyvíjet ekonomika, jak bude vypadat úhradová vyhláška a další klíčové faktory.

„Kdo si ale chce udělat poctivý obrázek, může vyjít z toho, že už zdravotně pojistný plán pro letošní rok počítá s tím, že nemocnicím zaplatíme za péči o dvě miliardy více než loni. A teď navíc vše nasvědčuje tomu, že úhrady pro nemocnice navýšíme ještě skoro o další půl miliardy. Naším cílem je, aby naši klienti dostávali nejlepší možnou péči,“ řekl.

Transplantace
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

Ve hře jsou platy

Výše prostředků, kterou by měly pojišťovny uhradit nemocnicím, by mohla zásadně ovlivnit, jestli se splní slova ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) o navýšení platů pro zdravotnický personál. Podařilo se mu totiž v koalici dohodnout navýšení odvodů za státní pojištěnce o 1,8 miliardy korun a tyto finance mají následně posloužit pro růst platů ve zdravotnictví.

Zdravotníkům tak mají vzrůst platy o tři procenta stejně jako ostatním zaměstnancům veřejného sektoru. Navýšení platů pro všechny nemocnice bez ohledu na jejich formu bude prý garantováno úhradovou vyhláškou.

Zdravotní pojišťovny ale podle Sohlicha na jednání tvrdily, že na požadovaný nárůst nebudou mít peníze. „Ony navrhují úhrady, které jsou na úrovni letošního roku, což je naprosto nepřijatelné,“ dodal.

Letos jedou nemocnice na dluh, rezervy na další rok nejsou

Už letos musely nemocnice navýšit platy a mzdy, ve vyhlášce byl stanoven nárůst o tři procenta z úhrad pojišťoven. Ve skutečnosti je ale podle Sohlicha nedostaly kvůli tzv. koeficientu přesunu pojištěnců. „V podstatě máme letos maximálně o jedno procento víc než loni, takže na pětiprocentní navýšení platů nemáme, už letos jedeme na dluh,“ upozornil.

Pro příští rok nemocnice nemají z čeho brát. Pro některá zařízení by to mohlo znamenat zavírání některých oddělení, aby zbývajícím pracovníkům mohly platy stoupnout. Sohlich ale spíše předpokládá, že manažeři platy nenavýší, což rozkolísá sociální smír. Zdravotníci jsou nespokojeni a odcházejí. Je nedostatek lékařů a sester a situace by se ještě zhoršila.