Panika kolem uprchlíků - internet jako semeniště mýtů a lží

V době, kdy Brusel řeší, jak si Evropa přerozdělí desetitisíce uprchlíků, se na sociálních sítích bleskurychle šíří mýty a lži spojené s migranty. Jeden případ už řeší policie - prověřuje sedmačtyřicetiletou ženou z Dačicka, která zveřejnila na Facebooku zprávu o tom, že u rakouských hranic skupina arabských uprchlíků podřezala hospodářská zvířata. Vzkaz vyvolal mezi lidmi paniku. Žena si přitom celou historku vymyslela.

„Žena 16. července vpodvečer zveřejnila na svém účtu sociální sítě Facebook zprávu o tom, že v obci Lidéřovice skupina arabských uprchlíků drobnému zemědělci bezdůvodně podřezala veškerá hospodářská zvířata. Dle tvrzení ženy přežil pouze kůň, který byl bezpečně zavřený,“ uvedla mluvčí. Žena na internetu navíc uvedla, že po policejní akci s termovizemi bylo deset lidí pochytáno a dalších asi 80 bylo dopadeno v okolí Starého Města pod Landštejnem, kde údajně zabrali obydlený dům.

Co dotyčnou k činu vedlo, není jasné. Případ řeší dačičtí policisté v režimu zkráceného přípravného řízení. Ženě zatím nebylo sděleno podezření. „Je třeba, aby občané podobné zprávy nešířili a nebavili se jimi v době, kdy EU řeší problém přerozdělení desetitisíců žadatelů o azyl, kteří se nyní nacházejí v Itálii a v Řecku, to zneklidňuje obyvatelstvo,“ upozornila mluvčí mluvčí krajské policie Hana Millerová.

Muslimka v nikábu
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

Problémový islám a utvrzování v názorech

Podle arabisty a islamologa Bronislava Ostřanského jde o jeden případ z mnoha. „Internet je plný nesmyslů, polopravd, dezinterpretací o migrantech. To, že policie řeší tuto kauzu, je přínosné. Možná to bude zlom, nedokážu to předjímat,“ podotkl expert v Událostech, komentářích. Největší problém jsou podle něj lži a mýty týkající se muslimů. „Člověk to těžko konfrontuje s reálnou zkušeností s muslimem. Bude to konfrontovat s jinými zprostředkovanými informacemi,“ upozornil Ostřanský. „Práce se zdroji, které se týkají islámu a muslimů, je velký problém,“ dodal arabista. Podle něj v tomto případě někdy chybují i novináři. 

„Z muslimského prostředí může přijít mnoho problémů a mnoho jich také přichází, ale ne každý problém, který je spojen s muslimy, má společný jmenovatel islám,“ zdůraznil Ostřanský.

Lidé podle Ostřanského mnohdy ani nechtějí, aby jim odborníci vyvraceli nesmysly, ale raději si přečtou něco, co je utvrdí v jejich představě. „Na sociálních sítích se lidé často přiklánějí k tomu, co má velké množství 'lajků'. Velké množství 'lajků' a pravda jsou ale dvě rozdílné věci. Internet na jednu stranu představuje ohromné množství zdrojů, jak si rozšířit vědomosti. Domnívám se, že lidé ale často ani nechtějí zjistit, zda tato informace je nesmyslná nebo věcně pravdivá, ale chtějí vyslechnout něco, co nějak konvenuje s jejich představami,“ prohlásil islamolog.

Šibenice na demonstraci proti islámu a migraci
Zdroj: ČT24

Česko už zažilo větší protesty PRO i PROTI

V Česku během gradování uprchlické krize sílí protiimigrantské nálady. Na shromáždění odpůrců přistěhovalectví se 1. července vyskytly dokonce makety šibenic pro „vlastizrádce“. O víkendu dorazili do Prahy odpůrci extremistů i radikálové. Policisté museli tábory obou skupin oddělit kordonem.

Vláda podle Hospodářských novin chystá vysvětlovací kampaň. Podle Ostřanského je myšlenka šířit osvětu krásná, řada lidí ale nebude poslouchat, protože jednoduše nebudou informacím věřit. „Byl bych rád, kdyby více dokázali naslouchat odborníkům, být věcně kritičtí a rozebírat zdroje,“ poznamenal Ostřanský.

Uprchlíci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Santi Palacios

Lázeňské město Teplice hostí řadu návštěvníků z arabských zemí. Každoročně tam na léčení přijíždějí stovky arabských klientů. Lidé si na ně stěžují kvůli hluku a nepořádku. „Je mi jedno, kdo se k jakému bohu modlí, ale vadí mi, když někdo vnucuje mně něco, co já dělat nechci. Všechny hosty vítám, ale právo šaría tady prostě nechceme, protože tady platí právo jiné,“ podotkl primátor Teplic, senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Přerozdělení běženců? Evropa tápe 

Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40 tisíc osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku. Ministři vnitra zemí Unie proto v pondělí řešili, jak si žadatele o azyl rozdělit na dobrovolné bázi - ani oni se ale nedohodli. Země nabídly rozebrat si za dva roky jen přibližně 32 tisíc lidí.

Česká vláda před nedávnem schválila plán, že by Česko mohlo do konce roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. S jejich výběrem pomohou církve. První potřební by do ČR mohli dorazit v září, do konce roku by jich mělo být 400.

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jen v Sýrii své domovy kvůli tamním letitým bojům opustily čtyři miliony lidí. Téměř polovina běženců je v Turecku, další v ostatních sousedních zemích.