Úředníci ROP Jihozápad trestný čin nespáchali, rozhodl soud

Praha – Soud znovu zprostil obžaloby bývalého šéfa Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnku a jeho kolegu Martina Půlpytla v kauze údajného zneužití evropských dotací. Jejich spolupracovnici Kláru Šťastnou (dříve Böhmovou) také osvobodil. Žalobkyně pro Trnku s Půlpytlem žádala tříleté vězení, pro Šťastnou podmíněný trest. Podle soudce se ale trestný čin nestal. Státní zástupkyně se na místě odvolala, případ tak znovu míří k Vrchnímu soudu.

Případ řešil Městský soud v Praze, který trojici zprostil obžaloby už loni, kauzu ale vrátil k novému jednání odvolací pražský vrchní soud. Po soudu nižší instance chtěl, aby se doplnilo dokazování zejména upřesňujícími výslechy svědků.

Státní zástupkyně Darja Dunajová míní, že opakované výslechy nepřinesly nic nového a vina se prokázala. Trojice podle spisu zvýhodňovala některé projekty, škoda byla vyčíslena na více než 300 milionů korun. Podle obhájců ale nemá tvrzení obžaloby oporu v důkazech. Snahou obžalovaných prý byla důslednější kontrola hodnocení dotačních projektů.

Podobně jako loni i tentokrát nakonec dospěl městský soud k závěru, že skutek popsaný v obžalobě není trestným činem. Nejedná se tedy o korupční kauzu, ve které by se někdo nezákonně obohatil; údajně nevznikla ani škoda. Soudce Alexander Sotolář mimo jiné uvedl, že obžaloba se „pokouší kriminalizovat použití metodiky“. „Dílem se neprokázalo, že by se skutky popsané obžalobou staly, dílem nejsou trestným činem.“

Žalobkyně se na místě proti verdiktu odvolala, kauzu tak bude znovu řešit pražský Vrchní soud. Obžalovaní se práva na odvolání vzdali. Podle Trnkovy advokátky nemůže další jednání již nic nového přinést a kauza má politické pozadí.

Vzniklo neoficiální bodování projektů

Obžaloba se týkala druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad z roku 2008, v nichž mělo být rozděleno přes 3,2 miliardy, respektive 3,1 miliardy korun. Velkou část peněz přitom tvořily evropské dotace, zbylé peníze pocházely ze státního rozpočtu nebo z rozpočtů Plzeňského a Jihočeského kraje. Obžalovaní podle spisu způsobili škodu nejméně 70 milionů a 243 milionů korun.

Trnka údajně vnitřním předpisem povolil, aby bylo možné obcházet informační systém určený pro hodnocení projektů. Na základě pokynů Trnky a Půlpytla pak museli pracovníci úřadu vkládat bodové hodnocení projektů do paralelně vedeného neoficiálního informačního systému, z něhož bylo možné získat přehled o pořadí projektů.

ROP Jihozápad
Zdroj: ČT24

Oba obžalovaní měli u zhruba tří desítek projektů neoprávněně bodové hodnocení změnit a upravené výsledky následně vložit do oficiální databáze. Byli proto podezřelí ze zneužívání pravomoci, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. V kauze figurovala rovněž Trnkova podřízená Klára Böhmová, která se nyní jmenuje Šťastná.

Trnka s Půlpytlem se zapletli i do další obdobné kauzy zneužití pravomoci v souvislosti s evropskými dotacemi. Týkala se páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a měla rozdělit přes 3,7 miliardy korun. Trnka koncem loňského června dostal pravomocně tříletou podmínku, Půlpytel byl obžaloby zproštěn.