Kvůli šéfovi ÚOHS se Zeman s vládou nerozhádá, jmenuje Rafaje

Praha – Prezident Miloš Zeman se nepostaví proti dalšímu působení Petra Rafaje v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Aby někdejší poslanec ČSSD vedl úřad i druhé funkční období, navrhla vláda, prezident uvedl, že nemá zásadní výhrady.

V těsném hlasování podpořila vláda o jeden hlas návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby byl Petr Rafaj i nadále předsedou ÚOHS. Stanovisko Miloše Zemana nebylo jasné, proslýchalo se, že má jiné kandidáty. Nyní ale dal jasně najevo, že se kabinetu nepostaví. „Kdybych měl zásadní výhrady, tak jmenování pana Rafaje odmítnu, ale protože zásadní výhrady nemám, přihlédnu k rozhodnutí vlády, s nímž nemám problém, a pana Rafaje budu jmenovat,“ uvedl prezident.

Když o Rafajovi jednala vláda, zejména ministři za ANO kritizovali fungování antimonopolního úřadu. Petr Rafaj po prezidentově vyjádření zopakoval slib, který vládě dal, že se zaměří na modernizaci ÚOHS a zrychlení správních řízení. „Pokuty budeme u těch nejzávažnějších deliktů zvyšovat,“ dodal Rafaj, který dal najevo, že ho prohlášení hlavy státu potěšilo.

ÚOHS dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Sleduje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek. Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.