Poučení z Brodu: Se samopaly policie nacvičuje extrémní situace

Nedávný útok střelce v Uherském Brodu a podobné události ve světě donutily policisty přezbrojit silnějším kalibrem, a to samopaly. S nimi se připravují na extrémní situace. Pro trénink využívají třeba pevnost v Josefově u Jaroměře.

Události ČT: Samopaly v ulicích (zdroj: ČT24)

Výcvik policie v extrémních situacích vypadá velmi akčně. Policejní hlídka v autě pronásleduje podezřelého, který náhle a bez varování hlídku napadne. Střelbou ze samopalů útok odráží. Důležité ale je, že pachatel zvedl zbraň proti nim, takže mohli použít služební zbraň a vystřelit, aby ho zneškodnili.

Výzbroj v podobě samopalu je rukách republikové policie novinkou, v Královéhradeckém kraji je mají jako jedni z prvních. Zbraně dostalo celkem dvacet šest hlídek. Za normálních okolností je mají uložené v ocelových skříních v autech. „Tohle je přece jen adekvátnější odpověď, než kdybychom měli jenom pistole,“ řekl policista Miloš Cvejn.

Výcvik policistů při extrémní situaci
Zdroj: ČT24

Zvládnout psychickou zátěž

Podle služebních předpisů ale nemá policista útočníka se zbraní v první řadě zastřelit, nýbrž zastavit. Na policisty je tak v těžkých momentech vyvíjen velký tlak, který jim má výcvik rovněž pomoci zvládnout. Psychickou odolnost pak v terénu využijí. „Není výjimkou, že se výcviku účastní i policejní psychologové, kteří s kolegy ty situace rozebírají,“ uvedla hradecká policejní mluvčí Ivana Ježková. „Běžné situace zvládají, a proto se připravují na tyto extrémní. V ten okamžik je na takovou situaci připraven, už to zažil, je připravený to nějakým způsobem řešit,“ dodal policejní instruktor Rudolf Kotrč.

Jeden den v měsíci stráví policisté na střelnici při střelbách ostrou municí. Při nácviku situací s útočníkem použijí speciální cvičné projektily, které míří na tělo útočníka i policistů a označí i místo zásahu, takže se mohou poučit a zjistit, jak by situace dopadla. Policisté každopádně tvrdí: Kdo udrží nervy při výcviku, neztratí hlavu ani v ostrém střetu s útočníkem. Zatím na cvičiště zamířili královéhradečtí policisté, policejní prezidium ale počítá s výcvikem i v dalších krajích.

Speciální schránka na samopal v policejním autě
Zdroj: David Taneček/ČTK