Rathův proces se chýlí ke konci – s námitkou na zdravotní stav advokáti neuspěli

Praha – Soud s bývalým hejtmanem Davidem Rathem se blíží ke konci. V úterý skončila fáze dokazování a ve středu začnou závěrečné řeči. Nejprve se ale soud musel vypořádat se znaleckým posudkem, který hodnotil Rathovo zdraví po úrazu na kole. Tady soud dospěl k závěru, že zranění nejsou tak závažná a že soudní líčení může pokračovat. A to i přes další pokus Rathova advokáta o odklad řízení - ten předložil lékařskou zprávu, která prý byla v rozporu se závěry znalce. Soud se s tím ale neztotožnil.

Rathovo zranění zkoumal znalec z Ústřední vojenské nemocnice – podle posudku Rath utrpěl zejména povrchová zranění, která nepoškodila kosti a nevyžádala si chirurgická řešení. Měl prý na hlavě odřeniny a otřes mozku byl diagnostikován na základě jeho výpovědi. Lékaři Ratha nechali po úrazu v nemocnici kvůli pozorování. 

Rath utrpěl zranění těsně před tím, než mělo pokračovat soudní líčení – proces tak musel být přerušen. Žalobce Petr Jirát již dříve soudu řekl, že pokud posudek určí, že Rath může k soudu docházet, navrhne jeho vzetí do vazby v případě, že se exposlanec bude nadále hlavnímu líčení vyhýbat. „Doktor Rath, pokud vůbec spadl z kola, pokud vůbec utrpěl nějaké zranění, tak rozhodně ta zranění nejsou takového rázu, aby nemohl chodit k hlavnímu líčení,“ uvedl Jirát.

Rath si stěžoval na závratě a bolesti hlavy

Bývalý středočeský hejtman dorazil k soudu včera po 14denní přestávce a uvedl, že se stále necítí dobře. Má prý závratě, bolesti hlavy a nedělá mu dobře soustředění – z toho důvodu požádal o další odročení. Soud ale v pondělí neměl posudek znalce, dokument dorazil až dnes. „Vybrali si období, kdy jsem značným způsobem oslaben a handicapován kvůli tomu, co  se mi stalo, a kvůli léčbě, která je s tím spojená,“ uvedl Rath.

Rathův advokát Roman Jelínek soudu předložil výsledek vyšetření od lékaře, kam Rath šel kvůli zhoršenému stavu po pondělním jednání. Podle soudce Roberta Pacovského jsou tyto závěry podobné jako od lékaře z konce dubna, které měl soudní znalec k dispozici, když vytvářel posudek. V hlavním líčení tedy podle něj lze pokračovat.

S tím ovšem Rath nesouhlasí: „Stejně jako včera se necítím dobře. Obtíže se zhoršily,“
dodal. Vyhledal proto znovu lékaře a byl prý v pondělí na kapačkách, kterými dostal dávku léků na bolest. Podobné léky si musel vzít i dnes. Jeho advokát také opakovaně navrhoval předvolání soudního znalce, aby mohl některé údajné rozpory ve své zprávě objasnit. Jenže podle soudce Pacovského to není nezbytné.

Kauza Rath v číslech

  • 7. srpen 2013 - začal proces s Davidem Rathem (Rath byl ve vazbě od 16. května 2012). Obžaloba čítá 88 stran
  • 11. listopad 2013 - Rath byl po 18 měsících propuštěn z vazby
  • 2. leden 2014 - za neoprávněné prodlužování vazby bylo Rathovi uznáno odškodnění 19 421 korun
  • 17. únor 2015 - došlo k rozdělení procesu do dvou částí
  • 7. dubna 2015 - padl první rozsudek. Petr Kott a Kateřina Kottová (Pancová) dostali 7,5 roku vězení a soud zároveň rozhodl o zabavení jejich majetku

Proces by měl skončit v červnu

Ve středu začnou závěrečné řeči, nejdřív promluví státní zástupce Petr Jirát. Následovat budou obhájci a vyjádří se také Rath. Kdy soud vynese rozsudek, ale zatím jasné není. Hlavní líčení je nařízené ještě na osm dní v prvních dvou červnových týdnech. 

V úterý soud přečetl poslední listinný důkaz navržený obžalobou. Ostatní návrhy obhajoby na doplnění dokazování zamítl jako nadbytečné. Rathův advokát Roman Jelínek namítal, že rozhodnutí o závěru dokazování je pro něj překvapivé a nebylo možné se připravit. Soudce Pacovský to ale odmítl, podle něj bylo dost času na seznámení se s průběhem hlavního líčení a soud prý obhájce již dříve vyzval, aby návrhy písemně doplnili.

Vizitky těch, kteří ve středu u soudu vystoupí:

Žalobce Petr Jirát, který pronese závěrečnou řeč, je expertem na vyšetřování hospodářské kriminality. Obžalobu převzal po přeložení případu od Ústeckého soudu od Lenky Bradáčové.

Na straně obhájců stojí Adam Černý a Roman Jelínek. O prvním je známo, že si ho nedávno najal také bývalý premiér Petr Nečas. Jelínek zastupoval klienty například v případu C. S. Fondů a aktuálně figuruje v kauze Opencard.

Konečné slovo bude mít soudce Robert Pacovský. Na krajský soud přišel krátce před tím, než dostal kauzu kolem Ratha. Proces je tak zatím největší v jeho dosavadní kariéře.

Soud případ v únoru rozdělil do dvou částí kvůli opakovaným průtahům. Ratha řeší s další obžalovanou, Lucií Novanskou, která podle obžaloby pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. V první části kauzy soud udělil v dubnu devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky. Trestní stíhání Ratha a ostatních se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Rathovi hrozí až 12 let vězení. Obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.

Vydáno pod