I když Rath dorazil k soudu, jednání bude pokračovat až v úterý

Praha – Soudce znovu odročil projednávání případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Ten sice po dvoutýdenní pauze způsobené cyklistickou nehodou přišel k soudu, ale sám požádal o odročení. Soudce nakonec rozhodl, že bude jednání pokračovat v úterý, protože zatím nedorazil lékařský posudek o Rathově stavu. David Rath je spolu s Lucií Novanskou obžalován z korupce v případu manipulace středočeských veřejných zakázek.

Obhájce Davida Ratha oznámil před dvěma týdny, že bývalý hejtman a ministr havaroval při jízdě na bicyklu a kvůli následkům nehody nemůže přijít k soudu. Protože Rath odmítl, aby soud jednal bez něj, byla následující stání odročena. Stejně skončilo pondělní jednání, přestože na něj David Rath již přišel. Řekl však, že se necítí dobře a nemůže se soustředit, stěžoval si na pískání v uších, bolesti hlavy a výpadky paměti. „Nejsem zdaleka ještě zdráv po tom úrazu. Konečně, jsme tady díky nátlaku, který na mě byl činěn represivními orgány, a různým výhrůžkám,“ uvedl David Rath. Jeho advokát proto požádal o odročení. Po půlhodinové pauze soudce odročil jednání na úterý. Příčinou je i to, že soud stále nemá k dispozici znalecký posudek, který má určit, zda je David Rath schopen účastnit se líčení. „Počkáme si na znalecký posudek, já k tomu nemám co říct,“ uvedl žalobce Petr Jirát. David Rath uvedl, že zítra opět přijde. „Co mi zbývá,“ poznamenal, když opouštěl soudní síň.

David Rath si při pádu z kola na kladenské cyklostezce údajně zranil rameno a koleno a utrpěl zřejmě i otřes mozku. Na samotný pád si nepamatuje, protože byl prý v bezvědomí. Krátce pobyl i v nemocnici, kam ho přepravila záchranná služba. Státní zástupce Petr Jirát ale není přesvědčen, že je stále v tak špatném stavu, aby nemohl k soudu, a pohrozil, že pokud se prokáže, že tomu tak není, podá návrh na vzetí Davida Ratha do vazby. V polovině minulého týdne proto někdejšího hejtmana kontroloval revizní lékař. U soudu vyšlo najevo, že je jeho posudek sice hotový, ale znalec ho poslal poštou a je stále na cestě.

Soud případ v únoru rozdělil do dvou částí kvůli průtahům. Ratha řeší s další obžalovanou, Lucií Novanskou, která podle obžaloby pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. V první části kauzy soud udělil v dubnu devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky. Trestní stíhání Ratha a ostatních se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Rathovi hrozí až 12 let vězení. Obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.

Soud v minulosti kvůli průtahům rozdělil případ veřejných zakázek ve Středočeském kraji do dvou částí. Ve druhé větvi případu, který se týká manipulace s veřejnými zakázkami, již padly nepravomocné tresty. V případě Ratha a Novanské měl být rozsudek znám do konce května. Vzhledem ke zdržení po cyklistické nehodě je však již téměř jisté, že se tak nestane.