Soudy pořád raději omezují svéprávnost místo podpory

Nový občanský zákoník dává soudům už přes rok možnost podpůrnými opatřeními nahrazovat omezování svéprávnosti u lidí s postižením. Liga lidských práv ale upozorňuje, že touto cestou se justice příliš často nevydává, jakkoli lehká může porucha člověka být. Soudci se brání tím, že jsou v zavádění novinek raději opatrní.

Soudy musí všechny případy z minulosti přezkoumat (zdroj: ČT24)

Problematiku v hrubých rysech ilustruje případ Michaely Timoracké, které kvůli lehkému mentálnímu postižení soudy před lety omezily způsobilost k právním úkonům. Letos v lednu celou věc přezkoumaly a ženě, která pracuje ve výrobně nakládaných specialit, žije ve chráněném bydlení a vede běžný život, svéprávnost vrátily. „Soud nám schválil dohodu o nápomoci,“ dodává právnička Dana Kořínková ze sdružení Quip.

Michaela Timoracká tedy může podepisovat úřední dokumenty a listiny. Takzvaná podpůrná opatření jí umožňují nechat si pomoct od stanovených podpůrců, mezi nimiž jsou třeba příbuzní a lidé, kterým důvěřuje.

Právě tohle opatření vešlo do praxe s novým občanským zákoníkem, podle Dany Kořínkové ale soudy tomuto rozhodnutí napoprvé nakloněny nebývají. „Většinou to soudy dělají tak, jak byly zvyklé ještě před změnami,“ konstatuje právnička, která se tématu způsobilosti k právním úkonům roky věnuje.

Soudní rozhodnutí: Nakládat může jen s jednou korunou ročně

Předsedkyně Sdružení rodinněprávních a opatrovnických soudců Libuše Kantůrková tvrdí, že soudy jsou změnám zcela otevřené. Dodává ale, že pokud člověku vrátí svéprávnost s pomocí pouze podpůrců, nemůžou už jeho případ dál kontrolovat. „Opatrovník musí soudu podávat informace o tom, jak je o osobu postaráno, co s financemi, kde pobývá. Ovšem v případě těchto podpůrných opatření není žádná kontrola,“ tvrdí. Do příchodu nového občanského zákoníku šlo o běžnou praxi.

Liga lidských práv ale poukazuje na soudní rozhodnutí, která člověka omezily na svéprávnosti natolik, že mu ji prakticky sebraly. „Máme třeba rozhodnutí ze soudu, podle kterého osobu omezil na nakládání s jednou korunu ročně. A že jiných právních úkonů tato osoba není schopna,“ přibližuje absurdní případ právnička LLP Barbora Rittichová. Podle nového občanského zákoníku totiž už úplně zbavit svéprávnosti nelze, soud ji může pouze omezit. Soudy teď musí všechny takové případy z minulosti přezkoumat.