Rusko je agresor, myslí si Petr Pavel i většina Čechů

Praha - Náčelník generálního štábu Petr Pavel tvrdí, že Rusko je agresor, který vede válku bez vyhlášení, a že nežijeme v míru. A souhlasí s ním i 55 procent dotázaných v bleskovém průzkumu, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK při příležitosti průjezdu amerického konvoje.

„Rusko nevnímá současný stav jako mír, a tak ani my nežijeme v míru, jen si to nedokážeme uvědomit. Ještě jsme si nezvykli na tuhle válku neválku. Věděli jsme - z otevřených i zpravodajských zdrojů - že Rusko se angažuje na Krymu, ale válka nebyla vyhlášena, žádný ruský voják v označené uniformě nepřekročil hranici. Agrese nabývá jiného významu,“ prohlásil na začátku března armádní generál v rozhovoru pro přílohu Hospodářských novin Ego!

Rozhodné ano s jeho názorem proneslo 19 procent lidí, spíše ano pak 36 procent. Opačnou odpověď pak zvolilo na 41 procent dotázaných. Muži přitom vyjadřují rozhodnější souhlas, zatímco komunisté s ním nesouhlasí.

Čechům průjezd amerického konvoje nevadí. Také to zjistil bleskový průzkum pro ČT. Více už o celém tématu najdete ZDE.

NATO jako spolehlivá garance bezpečnosti ČR

Co se týče bezpečnosti samotného Česka, většina lidí (60 procent) vidí jako její spolehlivou garanci NATO. Nižší důvěru v tuto alianci mají ženy a mladší, jako velmi nízkou ji označili i komunisté.

Průzkum STEM/MARK k průjezdu amerického konvoje
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Severoatlantické alianci ovšem nedůvěřují hlavně lidé, kterým vadí průjezd konvoje amerických vojáků. Právě ti nesouhlasí ani s výrokem náčelníka generálního štábu o agresi Ruska.

Analýzu vypracovala agentura STEM/MARK mezi 23. a 24. březnem 2015 na reprezentativním vzorku 1 031 dospělých občanů České republiky.

Exkluzivní průzkum: Co si myslí Češi o průjezdu konvoje? (zdroj: ČT24)